Kalousek v úřednické vládě - ČSSD prý o tom nerozhoduje

Praha - V konceptu nestraníků se začínají objevovat trhliny. První z nich je osoba Miroslava Kalouska, který by měl z iniciativy ČSSD zůstat ministrem financí. Podle deníku Právo je důvodem ekonomická krize a obavy sociální demokracie, že nezkušený kabinet by krizi nemusel zvládnout. Ponechání Kalouska ve funkci ministra financí bylo podle informací Práva podmínkou předsedy ČSSD Jiřího Paroubka pro jeho podporu nové vládě. Sociální demokraté však ústy Petra Dimuna popřela, že by ČSSD trvala na osobě Miroslava Kalouska, neboť nominace do resortu ministerstva financí je věcí ODS. Pro Kalouskovo setrvání v kabinetu se v úterý podle serveru iDnes.cz vyslovil i prezident Václav Klaus. Předseda lidovců v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes k této skutečnosti poznamenal, že ODS, ČSSD a Kalousek se spojili kvůli penězům.

Dimun se ohradil i proti informaci dnešního deníku Právo, že důvodem pro setrvání Kalouska ve funkci je obava sociální demokracie o kompetentnost Ficherovy vlády a její schopnost zvládnout finanční krizi. „Jedním z důvodů, proč ČSSD iniciovala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka, byla neschopnost vlády řešit dopady hospodářské krize na Českou republiku,“ zdůraznil.

„Teď se ukazuje, že úřednická vláda má pokračovat v privatizacích. A co se týká velké, stotřicetimiliardové zakázky, kterou připravuje ministerstvo financí a týká se sanace ekologických škod, ta běží taky. Jsem přesvědčen, že tato velká koalice a účast Kalouska v ní je především kvůli těmto penězům,“ konstatoval Jiří Čunek.

Jiří Čunek

„Jestli pro někoho přání ODS je daleko více než přání KDU-ČSL, pak nechť přejde do jiné strany“, Čunek tak vyzval Kalouska k odchodu ze strany.

Miroslav Kalousek nechce podle svých slov komplikovat Fischerovi sestavování nové vlády, a proto nebude s médii spekulovat o svém možném angažmá ve vládě. Premiér Jan Fischer se kvůli podobě nového kabinetu má dnes sejít se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Postupně pak ještě s lídry KDU-ČSL a Strany zelených. O záležitostech týkajících se předsednictví EU už Fischer jednal s odcházejícím premiérem Mirkem Topolánkem včera. Předseda nejmenší vládní strany Martin Bursík podle dosavadních informací teprve zvažuje, koho do vlády navrhne. Lidovci stále trvají na tom, že do přechodného kabinetu nikoho nepošlou. Předseda strany Jiří Čunek pro Radio Česko řekl, že po devátém květnu bude KDU-ČSL čistě opoziční stranou. Nové ministry chce mít Fischer do tří dnů.

Sestavování vlády se komplikuje

Z původní očekávané sestavy nového premiéra Jana Fischera zůstala jen tři jména - Jan Kohout jako kandidát na ministra zahraničí, Tomáš Zima jako možný ministr školství a Ivo Pěgřímek, který by mohl vést ministerstvo průmyslu. Naopak kandidát na ministra životního prostředí Svatomír Mlčoch ve vládě být nechce. „Dalších jednání o obsazení ministerského postu se neúčastním. Nedovolují mi to osobní důvody,“ konstatoval Mlčoch. Deník Právo dále píše, že se zkomplikoval i výběr ministra spravedlnosti - oba dosavadní favorité, advokát Aleš Pejchal a současný náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Král, již vypadli z nominace.

Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina, o němž se mluví jako o ministru vnitra, dnešním Lidovým novinám řekl, že ho dosud nikdo neoslovil. Právě Pecina, ale i Pěgřímek se podle HN zajímají o to, co by s nimi bylo po odchodu z vlády. HN také upozorňují na dobré vazby některých kandidátů na ministry na současné politiky či na byznys. Deník zmiňuje kandidáta na ministra obrany Martina Bartáka či Tomáše Uvíru, o němž se mluví jako o budoucím ministru financí a který má podle HN velmi blízko třeba k finanční skupině J&T.

Úřednický kabinet by měl dovést zemi k říjnovým předčasným volbám. Ty podle náměstka ministra financí budou stát jednu a čtvrt miliardy korun. Dnes se také sejde senátní ústavní komise a ústavně-právní výbor, aby jednaly o změnách volebního systému do Poslanecké sněmovny.

Slavnostní přípitek
Zdroj: ČT24