Vrchní soud zpřísnil tresty za spory olašských Romů

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes zpřísnil tresty za spory brněnských a ostravských olašských Romů. V případu bylo obžalováno pět mužů z Ostravska za útok na člena brněnské komunity. Ladislav Daniš pak podle obžaloby muže z Brna postřelil. Vrchní soud projednával odvolání státního zástupce, který nebyl spokojen s výší trestů udělených Krajským soudem v Brně.


Případ Ladislava Daniše, který původně dostal 15 měsíců vězení, vrátil vrchní soud k novému projednání u krajského soudu. Státní zástupce pro něj žádá až 15 let nepodmíněně pro pokus o vraždu. Ladislav Grulo, který původně dostal 400 hodin veřejně prospěšných prací, má podle vrchního soudu strávit 14 měsíců ve vězení.

Luciána a Jiřího Danišových krajský soud původně nepotrestal. První z dvojice už si odpykává dříve uložený několikaletý trest odnětí svobody, druhý trpí cirhózou jater, kvůli níž nenastoupil ani předešlý výkon trestu. Vrchní soud ale dnes Luciánovi Danišovi uložil souhrnný trest 4,5 roku, Jiřího Daniše pak odsoudil k 18 měsícům vězení.

Případ posledního z pětice, Richarda Rafaela, jehož krajský soud poslal na 14 měsíců do vězení, odvolací soud dnes neřešil. Rafael je údajně ve vazbě v Maďarsku.

Jeden z pětice obžalovaných olašských Romů Ladislav Daniš v jednací síni olomouckého vrchního soudu. Vpravo zády sedí další dva obžalovaní Jiří Daniš a Ladislav Grulo (zcela vpravo).
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK