Praha 2 čelí stížnosti u Evropské komise kvůli privatizaci domů

Praha - Městská část Praha 2 čelí stížnosti u Evropské komise kvůli privatizaci domů. Neznámému stěžovateli se nelíbily částky, za které městská část po vstupu Česka do Evropské unie prodávala bytové domy. Pokud komise uzná stížnost za oprávněnou, bytová družstva budou muset doplatit až milionové částky. Druhá městská část je podle starostky první českou obcí, kterou bude takto Evropská komise vyšetřovat.

Autor stížnosti podle městské části tvrdí, že radnice prodejem domů za nižší než tržní ceny zvýhodnila bytová družstva. Tím by se Praha 2 dopustila takzvané protiprávní veřejné podpory, a porušila tak hospodářskou soutěž.

Privatizaci odsouhlasilo zastupitelstvo druhé městské části několik měsíců po vstupu Česka do Evropské unie. V letech 2004 až 2007 pak radnice prodala asi 50 bytových domů, stížnost by se podle zástupce starostky Jiřího Palusky (ODS) týkala asi 15 z nich. Rozdíl mezi tržní cenou a cenou, za kterou družstva byty koupila, byl podle Palusky asi 100 tisíc eur, tedy asi 2,7 milionu korun. Pokud Evropská komise rozhodne, že se jednalo o nepovolenou veřejnou podporu, musela by bytová družstva rozdíl doplatit.

Verdikt ovlivní prodeje nemovitostí v celé zemi

Podobným způsobem ale byty privatizovaly i další městské části a obce. „Ceny při naší privatizaci byly téměř nejvyšší v celé Praze,“ podotkla starostka. Dodala, že například Praha 8 v privatizaci v podobném stylu pokračuje i nyní. „O stížnosti jsem informovala primátora Béma i ostatní starosty. Bylo by dobře, kdyby se z naší situace poučili,“ řekla starostka městské části 2 Jana Černochová. Dodala, že proti způsobu privatizace v době schvalování protestovala, zastupitelé ji ale přehlasovali.

Zastupitelstvo městské části v úterý schválilo odpověď Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ve které popisuje postup Prahy 2 při privatizaci. Antimonopolní úřad by měl spis postoupit Evropské komisi, která má na rozhodnutí několik měsíců.