Zvyšuje se počet nehod motocyklů

Praha – Řidiči motocyklů způsobují na českých silnicích stále více nehod. Vyplývá to ze statistik největších pojišťoven. Podle nich vzrostl počet nehod motorkářů v posledních letech zhruba o deset až patnáct procent. Rostoucí počet nehod souvisí i se stoupajícím počtem prodaných motocyklů v poslední době. Pojišťovny uvedly, že nejvíce nehod způsobují majitelé silných motocyklů s motory o objemu vyšším než půl litru. Většina vážných havárií motocyklistů je důsledkem riskantní jízdy ve vysoké rychlosti.

Téměř každá druhá nehoda způsobená motorkářem je podle statistiky ČSOB Pojišťovny za poslední tři roky zaviněna řidičem motorky z nejvyšší kubatury nad 500 ccm. „Zejména řidiči silných kubatur na silnici často riskují,“ uvedl ředitel odboru řízení produktů ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král.

Česká pojišťovna v posledních letech eviduje zhruba patnáctiprocentní nárůst počtu pojistných událostí jednostopých vozidel. „Vysvětlení je patrné při pohledu na počet prodaných motorek v posledních letech. Kombinace jejich dostupnosti s pozimní nadržeností a nezkušeností některých motocyklistů je zkrátka vražedná,“ řekl mluvčí ČP Václav Bálek.

Meziroční nárůst počtu nehod motocyklistů převyšuje deset procent, souhlasil mluvčí Kooperativy Marek Vích. Průměrný „rozbitý“ motorkář je podle něj mladší 30 let a řídí silný motocykl. Spodní hranice bohužel není omezena a častěji než dříve se vyskytují případy, kdy řidič havaruje na motocyklu, k jehož řízení nemá oprávnění pro nedostatečný věk, podotkl.