Havlíčkův Brod ucpe další dopravní stavba

Havlíčkův Brod – Špatnou dopravní situaci v Havlíčkově Brodě ještě více zkomplikuje další dopravní stavba – rekonstrukce světelné křižovatky v Masarykově ulici, kde se setkávají dvě silnice I. třídy. Oprava proběhne od 22. dubna do poloviny září. Především kamiony budou muset křižovatku složitě objíždět. Problémy s průjezdem Havlíčkovým Brodem ale mají řidiči již nyní. Kvůli výstavbě podchodu pro chodce pod Masarykovou ulicí kolabuje doprava ve městě již od března.

V Masarykově ulici projede denně 20 tisíc aut, kvůli stavbě podchodu je ale průjezdná pouze v jednom směru. Stavební práce skončí až v srpnu. V prvních dnech po omezení průjezdu trvala řidičům jindy poměrně rychlá cesta městem i přes hodinu. Po týdnu se situace dost uklidnila, uvedla mluvčí radnice Alena Doležalová. V dopravních špičkách ale nadále vznikají zácpy. Úplný kolaps dopravy se může opakovat poté, co se začne pracovat na křižovatce silnic I/34 a I/38. „Na začátku nemůžeme vyloučit problémy,“ připustila mluvčí.

Přestavba křižovatky silnic I/34 a I/38 bude stát přes 20 milionů korun, zaplatí ji státní Ředitelství silnic a dálnic. Během rekonstrukce bude komunikace ve směru od Humpolce rozšířena o odbočovací pruh na Jihlavu. Tato úprava má pomoci zrychlit průjezd v tomto problematickém místě.

Pro osobní auta budou vyznačeny objížďky ve městě, ale vozy těžší než 7,5 tuny budou z těchto tras odkláněny již v okolních městech. Vzhledem k tomu, že při přestavbě křižovatky budou oslabeny konstrukční vrstvy, nelze tam pustit tolik vozidel, podotkla ředitelka jihlavské správy ŘSD Marie Tesařová. Práce budou probíhat ve dvou etapách. Do 7. srpna bude provoz uzavřen od Humpolce, Kolína a ve směru na Jihlavu. Později křižovatkou neprojedou vozy od Jihlavy a Kolína.