Za korupční aféru z Vratimova padl dvouletý trest a podmínky

Frýdek-Místek - Okresní soud v severomoravském Frýdku-Místku poslal za úplatkářskou aféru ve Vratimově bývalého policistu na 28 měsíců do vězení, devíti jeho kolegům a městskému strážníkovi z Šenova udělil podmíněné tresty od osmi měsíců do čtyř let. Většina odsouzených musí také zaplatit pokutu 15 až 20 tisíc korun, všem soud navíc zakázal práci u policie až na 8 let. V jedné z největších korupčních afér v řadách české policie bylo vyšetřováno téměř celé obvodní oddělení policie ve Vratimově. Podle obžaloby vyžadovali odsouzení od řidičů finanční obnos v celkové hodnotě 35 tisíc korun. Hrozilo jim až pětileté vězení.

Hlavního líčení se dnes účastnili jen tři obžalovaní, kteří se na místě odvolali. Žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Případem se tak bude zabývat Krajský soud v Ostravě. Dalibor Rada, odsouzený na dva roky do vězení, měl podle soudce i státního zástupce výrazně nejvyšší podíl na trestné činnosti skupiny a navíc byl nejčastěji členem hlídek, které se nechaly zkorumpovat či o úplatek samy požádaly. Nejmírnější trest dostal bývalý městský strážník, který se jako jediný ke všemu přiznal. Ostatní vinu popírali.

Soudce během zdůvodnění rozsudku zdůraznil především společenskou nebezpečnost zločinů: „Jako policisté měli chránit občany a řešit přestupky. Naopak ze své služby si vytvořili živnost, kterou si přilepšovali k platu.“ Dodal, že odsouzení neplnili své pracovní úkoly. Řidiče zastavovali a pokutovali v místech, kde vůbec neměli být: „Je otázkou, jak dlouho takto postupovali. Soud se ale musí držet toho, co je v obžalobě.“

Obvinění pracovali na pozicích vrchních asistentů a inspektorů

Obvinění pracovali u policie více než deset let na pozicích vrchních asistentů a inspektorů. Největší sumu zřejmě dostali od podnikatele, kterého přistihli za volantem pod vlivem alkoholu. Čtyři muži zákona po něm nejprve chtěli 30 tisíc korun, nakonec jim stačila třetina. Úplatky brali podle žalobce předloni v srpnu a v září. Policisty však sledovali pracovníci Inspekce ministra vnitra, které přivedli na stopu stížnosti řidičů. Obviněné policisty jejich nadřízení propustili na počátku vyšetřování bez jakéhokoliv odstupného.

Muži byli obžalováni ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Sedm z nich navíc také z přijímání úplatků. Pracovníci inspekce jen za dva měsíce sledování získali podklady k devatenácti případům, které to potvrdily. „Trestné činnosti policistů se věnuji sedm let. Tak rozsáhlý případ policejní korupce jako ve Vratimově jsme ještě neřešili,“ uvedl státní zástupce Alois Dlouhý. O organizovanou skupinu ale podle něj nešlo, policisté neměli vůdce ani rozdělené úkoly.