Bursík přinesl Fischerovi tři nová jména

Praha - Šéf Strany zelených Martin Bursík navrhl novému premiérovi Janu Fischerovi do nové úřednické vlády tři své odborníky. Na funkci ministra životního prostředí bývalého náměstka ministra životního prostředí a nyní evropského úředníka Ladislava Mika, pro resort školství náměstka ministra školství odpovědného za evropskou problematiku Jakuba Dürra a jako ministryni kultury Martu Smolíkovou, která nyní pracuje v neziskovém sektoru.

„Všichni kandidáti na ministry za Stranu zelených jsou nestraníci, nemusí pokládat legitimace či pozastavovat členství, ani jeden z nich nebyl v KSČ, jde skutečně o experty,“ poznamenal Bursík při představování svých odborníků.

Fischer o mechanismu komunikace v nové vládě:

„Byť to bude vláda odborníků, bude potřeba vytvářet komunikační mosty ke všem subjektům, které ji personálně dotovaly.“

Někdejší náměstek na ministerstvu životního prostředí Ladislav Miko je podle Bursíka „pan Evropa přes ochranu přírody“, vysoce postavený český úředník v Evropské komisi. Náměstek ministra školství Jakub Dürr má podle Bursíka na starosti na ministerstvu evropskou problematiku. „Je to člověk z akademické půdy s rozsáhlou zkušeností,“ pochválil jej. Kandidátka na ministryni kultury Marta Smolíková pracuje ve dvou obecně prospěšných společnostech, úzce spolupracuje s ministerstvem kultury a podílela se na vytvoření kulturní politiky.

Nová vláda musí podle Bursíka stabilizovat politickou situaci a pokud možno minimalizovat škodu, která vzešla z toho, že v polovině českého předsednictví byla vládě vyslovena nedůvěra. Zelení se proto snažili nominovat takové osobnosti, které mají zkušenosti s problematikou Evropské unie, aby bylo zaručeno, že Česká republika zvládne předsednictví unie bez problémů. Bursík rovněž upozornil na to, že v programu nové vlády by neměla být žádná kontroverzní témata. „Skutečně tu není prostor pro nějaké velké vize a prosazování kontroverzních politických projektů,“ podotkl Bursík.

Martin Bursík byl druhým politickým lídrem, s nímž se nový premiér Jan Fischer sešel. Již včera měl Fischer schůzku se šéfem sociální demokracie Jiřím Paroubkem, který mu oznámil své kandidáty na ministerské posty. Třetí schůzka s předsedou ODS Mirkem Topolánkem se uskuteční ještě dnes ve 12:00.

Kandidáti do úřednické vlády
Zdroj: ČT24/ČTK