Čunek: Vláda měla zůstat jako celek, jedinec není řešení

Praha - Podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka není překvapením, že Miroslav Kalousek i přes hojné spekulace nakonec nezůstane ministrem financí i v nové úřednické vládě. Předseda lidovců se odkazuje především na informace a znalost názorů předsedů ostatních stran. V otázce možnosti zachování některých odstupujících ministrů v jejich funkcích je značně zdrženlivý a prohlašuje, že vláda v krizové situaci měla zůstat beze změny a dokončit předsednictví Radě EU. Na nový kabinet čeká podle Čunka kromě běžné administrativy pouze jediný úkol - zmírnění dopadu finanční krize na Českou republiku.

„Snaha udržet se na postu ministra byla nereálnou situací už od pádu vlády,“ uvedl Čunek. Miroslav Kalousek již včera popřel informace, podle nichž by měl zůstat ve svém úřadu i za nové vlády Jana Fischera, a to na přání sociálních demokratů. Také ČSSD důrazně popřela, že by si Kalouskovo setrvání přála. Kalousek měl podle deníku Právo zůstat v nové úřednické vládě, aby ochránil českou ekonomiku. Podporu prý získal nejen od ODS, ale i od sociálních demokratů a také od prezidenta Václava Klause.

Podle Čunka se lidovci nebudou žádnými personálními návrhy podílet na nové vládě. Na základě jejího programového prohlášení pouze zváží, zda ji podpoří, nebo ne. „Ta situace není tak jednoduchá. Kdyby Česko nebylo v hospodářské krizi, byli bychom v jasné opozici. Takto uprostřed krize nás to zřejmě donutí, abychom se semkli k nějakému řešení. Pokud premiér připraví konkrétní řešení krize, můžeme ho podpořit,“ dodal Čunek.

Čunek má v plánu setkání s designovaným premiérem Janem Fischerem, avšak neočekává diskuze o personálním složení vlády. Místo toho by přivítal jednání o možném řešení finanční recese.