Soud osvobodil extremistu Sedláčka, důkazy byly nezákonné

Pardubice - Krajský soud v Pardubicích dnes v odvolacím řízení osvobodil Erika Sedláčka, obžalovaného z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačování práv a svobod člověka. Použité důkazy byly podle soudu nezákonné. Sedláček byl odsouzen loni v září soudem v Havlíčkově Brodě k tříletému vězení. Ve stejném procesu dnes změnil pardubický soud trest Liboru Budíkovi ze dvou let vězení na podmínečný trest. Proti rozsudku je možné pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Oba muži působili postupně v letech 2003 a 2004 jako šéfredaktoři a autoři textů internetového časopisu Poslední generace. Články v časopise podle předchozího rozhodnutí soudu obsahovaly nenávistná vyjádření vůči Židům, vyzývaly k jejich likvidaci a otevřeně zpochybňovaly holocaust.

Soud musel odmítnout i znalecké posudky

Soud musel sedmadvacetiletého Sedláčka zprostit obžaloby. Důkazy, které proti němu policie shromáždila, byly nezákonné, protože pocházely z domovní prohlídky uskutečněné na jaře roku 2006, tedy zhruba až rok a půl po údajném spáchání trestného činu. „Nemáme pochybnosti, že by k žalovanému jednání nedošlo, důkazy však nejsou použitelné,“ uvedla soudkyně Šárka Pfeiferová. Z téhož důvodu soud odmítl i znalecké posudky, které prokazovaly Sedláčkovo autorství některých textů a používání jeho počítače při tvorbě časopisu.

Podle státního zástupce Jana Vodičky ale nalezené důkazy jenom potvrzují vinu obžalovaného. Zveřejňování a distribuce článků je podle něj vysoce společensky nebezpečné. Odvolání proto navrhoval zamítnout a naopak zvážit i přísnější trest. Sedláček, který v souvislosti s případem strávil několik měsíců ve vazbě, jakoukoliv vinu odmítal.

Sedláček označil celý proces za politický

Erik Sedláček:

„Od začátku je to politický proces, soud v Havlíčkově Brodě měl předem připravený rozsudek. Je to snaha likvidovat politickou opozici.“

Třicetiletý Budík své působení v časopise i autorství textů nepopíral, což soud uznal jako polehčující okolnost, zároveň mu to ale přitížilo, protože jeho vina tím byla prokázána. Původní klasifikace trestného činu byla nově rozšířena i o hanobení etnické skupiny, rasy a přesvědčení. „Odsuzuje se k odnětí svobody v trvání 1,5 roku s podmínečným odkladem na dobu dvou let a šesti měsíců,“ řekl předseda senátu Milan Špryňar.

Podle serveru www.antifa.cz patří Sedláček k intelektuální špičce neonacistické scény na Vysočině. Figuroval na druhém místě kandidátky Dělnické strany pro krajské volby na Vysočině a v listopadu 2007 byl ohlašovatelem pochodu, který chtěli neonacisté uskutečnit v pražském židovském městě v den výročí křišťálové noci.

Erik Sedláček
Zdroj: ČT24