Kanada znovu řeší příliv českých Romů

Praha - Kanada je znepokojena přílivem českých Romů, kteří v zemi javorového listu žádají o status uprchlíka. Ministr pro občanství, přistěhovalectví a multikulturalismus Jason Kenney proto ve středu vyzval Česko, aby zakročilo proti agenturám, které možná stojí za přílivem českých Romů do Kanady. Vláda v Ottawě prý však neplánuje opětovně zavést pro české občany vízovou povinnost. V lednu a únoru požádalo o status uprchlíka v Kanadě 570 Čechů. S výjimkou Mexika je to výrazně více než u jiných zemí, za celý loňský rok bylo těchto žádostí z ČR 853.


Česká ambasáda ale udává nižší čísla, za leden a únor zaznamenala 364 žádostí a cifra za březen se podle dosavadních informací zřejmě vyhoupne nad 300. Podle ministerstva zahraničí ale není důvod ke znepokojení. „Ta čísla nejsou tak dramatická, jsou nižší než se udává, my jsme s kanadskou stranou samozřejmě v kontaktu a řešíme to,“ uvedl náměstek ministra zahraničí Jan Kohout.

V případě Česka navíc upozorňují úřady na to, že migrace je organizovanou záležitostí. Podle průzkumu jedné z nevládních organizací dokonce existuje sít zprostředkovatelů, napojená na místní úřady i advokáty. Ombudsman Otakar Motejl se proto obává, že pokud budou tyto agentury ve svých praktikách pokračovat, tak zavedení víz hrozí.

Kanada teď situaci pečlivě sleduje, na konci března navštívili Česko kanadští experti z výboru pro přistěhovalectví a uprchlíky. Zajímali se mimo jiné i o řešení romské otázky a v té souvislosti také mluvili o situaci v Chomutově a na litvínovském sídlišti Janov. Některé chomutovské rodiny prý totiž poté, co jim exekutoři odebrali sociální dávky, začaly uvažovat o odchodu do Kanady či Británie. Kanadskou stranu údajně zajímalo, jak tuto situaci české úřady řeší.

Podle mluvčí ministra pro lidská práva Michaela Kocába Lejly Abbasové je za zvýšeným počtem žádostí z ČR kombinace několika důvodů: nárůst neonacistických bojůvek v Česku a také nešťastný krok chomutovské primátorky, která prý rozpoutala hon na neplatiče způsobem, který nenechává řádné Romy v klidu. Právě v Chomutově zájem o emigraci výrazně vzrostl a týká se desítek rodin.

V souvislosti s bezpečností romských rodin vyzvalo Hnutí romského odporu české Romy, aby zesílili jednotu a nespoléhali se na selhávající státní aparát. Zároveň by si podle něj měli připravit možné únikové cesty z místa, kde bydlí.

Exekuce sociálních dávek
Zdroj: ČT24