Topolánek ocenil za vstup do NATO Zemana i Havla

Praha - Mirek Topolánek ocenil při příležitosti desátého výročí českého vstupu do NATO bývalého prezidenta Václava Havla a bývalého premiéra Miloše Zemana medailí Karla Kramáře. Oba se zasloužili o vstup Česka do Severoatlantické aliance. Medaili obdrželo třináct vybraných osobností, mimo jiné místopředseda končící vlády a někdejší velvyslanec v USA Alexandr Vondra, první velvyslanec ČR v NATO Jaroslav Šedivý či někdejší náčelník generálního štábu armády Jiří Šedivý.

Topolánek vstup do aliance komentoval slovy, že byl pro Českou republiku významnější než vstup do Evropské unie. Havel podle Topolánka velice rychle pochopil, že NATO má cenu i po pádu Varšavské smlouvy. „Ten krok zdaleka nebyl tak samozřejmý, jak se teď jeví. Naplnili jsme tím fakticky 17. listopad 1989,“ řekl. Zeman pak podle Topolánka Českou republiku jako tehdejší premiér do NATO přivedl a dokázal těsně po vstupu do aliance prosadit ve vládě i vlastní straně rozhodnutí o zapojení ČR do řešení situace ve válkou zmítané Jugoslávii.

Havel připomněl, že prosadit myšlenku na rozšíření aliance bylo velmi složité, a to jak v ČR, tak i v zahraničí. „Nebyla to nikterak jednoduchá věc, abychom byli přijati,“ řekl. Tehdejší členové NATO prý byli opatrní a nové demokracie ve střední a východní Evropě neznali. Přijetí do NATO bylo podle něj velmi důležité i pro následující vstup do EU. „Evropská unie by se naším směrem vůbec nerozšiřovala nemít jištění aliancí, protože ona sama na nějakou obranu svých hodnot příliš zařízená není,“ uvedl. Bývalý předseda ČSSD a expremiér Zeman se omluvil a do Kramářovy vily dnes nedorazil.

Medaile Karla Kramáře není ani vyznamenáním ani věcným oceněním. Předseda vlády ji uděluje jako poděkování za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka.