Trestu se možná vyhne jeden z aktérů kauzy Savoy

Praha - Bývalý vysoký důstojník civilní rozvědky, který je jedním ze dvou obžalovaných v tzv. kauze Savoy, tedy úniku videonahrávky zachycující schůzku prezidentova kancléře Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa (ČSSD) v pražském hotelu Savoy před loňskou volbou prezidenta, má reálnou šanci, že nebude potrestán. Pro účely vyšetřování totiž nebyl zbaven mlčenlivosti, což podle odborníků znamená, že se nemůže hájit, a prakticky je tak neodsouditelný. Informuje o tom deník Právo.

Obžalovaným hrozí až pět let vězení

Zmíněného bývalého důstojníka rozvědky odmítl zbavit mlčenlivosti její šéf Ivo Schwarz. Kromě důstojníka rozvědky navrhli státní zástupci nadřízeným žalobcům, aby postavili před soud i bývalého policistu. Žalobci viní oba muže ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Za to jim hrozí až pět let vězení, zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Bývalý policista je podle dřívějšího vyjádření žalobců podezřelý z toho, že neoprávněně a pod smyšlenou záminkou získal od vedení hotelu Savoy DVD, na němž byla nahrávka schůzky Šloufa s Weiglem. Disk prý potom předal třetí osobě, která nahrávku poskytla médiím.

Bakeš i Dvořák opakovaně odmítli obvinění

Podle médií jsou obviněnými bývalý pracovník rozvědky Petr Bakeš a bývalý policista Jiří Dvořák. Expolicista serveru Týden.cz řekl, že jej Bakeš, s nímž prý dlouhodobě spolupracoval, požádal o kamerový záznam. Co na nahrávce bylo, prý nevěděl, dokud se neobjevila v médiích.

Podle spekulací médií Bakeš požádal Dvořáka, aby pro něj získal nahrávku na žádost bývalého ředitele rozvědky Karla Randáka. Premiér Mirek Topolánek nedávno uvedl, že má od bezpečnostních složek důkazy o tom, že volba hlavy státu byla manipulovaná. „Celou věc“ podle něho řídili a organizovali Karel Randák a Petr Dimun, nyní odpovědný za PR a marketing opoziční sociální demokracie. Oba to opakovaně odmítli.