Předsednictvo KDU-ČSL projedná postoj ke vznikající vládě

Praha - Předsednictvo lidovců má dnes před sebou náročnou schůzi. Hlavním bodem jednání bude zřejmě to, jak se strana nakonec postaví ke vznikající letní vládě Jana Fischera. Řeč bude zřejmě i o Miroslavu Kalouskovi, který spolu s pěti dalšími poslanci letní vládu podpořil navzdory rozhodnutí stranického vedení.

Vláda velké koalice se zeleným kaktusem v rohu - tak nazývá lidovecký předseda Jiří Čunek zvolna se rodící kabinet Jana Fisechera. U jeho vzniku přitom byl, pak ale dohodu popřel. 5 poslanců KDU-ČSL mu ale udělalo těžkou hlavu, protože podepsali, že od nich vláda ve sněmovně důvěru dostane. „Udělali nějaký svůj krok, ale KDU tam není a důležité je, co rozhodují a co říkají strany, tam je ta síla, tam jsou ti voliči, ti nejsou u těchto jednotlivých přeběhlíků,“ popsal situaci Jiří Čunek.

Bezesporu nejvíc Čunkovi vadí ministr financí Miroslav Kalousek, který formování letní vlády podporuje. „Ať přestoupí do jiného týmu, pro který tento krok udělali. Není to tým KDU, není to Česká republika. Žádná organizace, žádná, ani politická strana nemůže fungovat, když budou všichni tahat za jiný konec provazu,“ konstatoval lidovecký předseda.

Kalousek

„Pro své kroky používám jako základní instrument svůj mozek, možná je to ode mě domýšlivé, ale věřím mu více než mozku bratra předsedy.“

Podle dnešní Mladé fronty Dnes se Kalousek na vládě podílet bude, byť asi nepřímo - Mirek Topolánek hodlá prosadit do vlády lidi, které mu navrhlo právě lidovecké křídlo kolem Miroslava Kalouska.