Ďuričko vědomě spolupracoval s StB, rozhodl soud

Praha - Pražský hoteliér Bohumír Ďuričko neuspěl se svou žalobou na ministerstvo vnitra, kterou se domáhá výroku, že vědomě nespolupracoval s komunistickou Státní bezpečností (StB). Ďuričko tvrdí, že sice podepsal závazek dobrovolné spolupráce s tehdejší československou kontrarozvědkou, nevěděl prý ale, že tajná služba byla součástí StB. Pražský městský soud dnes jeho žalobu zamítl. Rozhodnutí je nepravomocné a lze se proti němu odvolat. Ďuričko dostal minulý pátek trest 12,5 roku vězení za vraždu Václava Kočky mladšího. I tento verdikt je zatím nepravomocný.

„To, zda žalobce tehdy věděl, že je kontrarozvědka součástí StB nebo není, prokázáno u tohoto jednání nebylo, svědci vypovídali různě. Ovšem blíže se soud na tyto skutečnosti nezaměřil,“ komentoval pro ČT výnos soudce Tomáš Novosad.

Podle mluvčího pražského soudu Petra Kulawiaka ministerstvo vnitra nijak nepochybilo, pouze vydalo osvědčení, že Ďuričko byl členem kontrarozvědky. „Že si to někdo v minulosti interpretoval tak, že je agentem StB, s tím nemá ministerstvo vnitra nic společného,“ doplnil Kulawiak.

Informace o tom, že je hoteliér evidován jako agent StB, se v médiích objevily v roce 2005. Ďuričko to již v té době odmítl s tím, že nikdy s nikým z StB nespolupracoval. Zastal se ho i tehdejší premiér Paroubek, který od května 2006 stojí v čele ČSSD. Uvedl, že v Ďuričkovu aktivní spolupráci s StB nevěří. Paroubek měl tehdy u Ďurička v Chorvatsku na pronajaté lodi strávit část dovolené. Když ale média začala informovat o Ďuričkově údajné spolupráci s StB, Paroubek sdělil, že s ním na dovolenou neodjede.

„Pan Ďuričko byl evidován 17. listopadu 1988 jako kandidát tajné spolupráce a v červnu 1989 byl převeden do kategorie agent,“ sdělil v červenci 2005 Českému rozhlasu někdejší pracovník Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Radek Schovánek. S odvoláním na tehdejšího ředitele odboru archivní služby ministerstva vnitra Dalibora Státníka deník Mladá fronta Dnes (MfD) v červenci 2005 uvedl, že v rámci slibu, který Ďuričko podepsal 6. června 1989, se jako agent Lipan zavázal k dobrovolné spolupráci s federální československou kontrarozvědkou. Stačil prý podat osm hlášení na různé lidi a organizace.

Podle oficiálních seznamů spolupracovníků StB se Bohumír Ďuričko stal agentem s krycím jménem Lipan. Mezi svými spolupracovníky ho registrovala pražská správa StB, odbor specializující se na takzvaného vnějšího nepřítele.