Ústí nad Labem si připomíná bombardování, městem projdou radikálové

Ústí nad Labem - Ústí nad Labem si připomíná bombardování města. Před 64 lety bomby zabily nejmíň 512 lidí. Účastníci dnešní pietní akce odsoudili zneužití výročí extremisty. Ti totiž hodlají v sobotu pochodovat městem - údajně si chtějí památku rovněž připomenout. Tři pochody ohlásili pravicoví extremisté z hnutí Autonomní nacionalisté. Na akci mají dorazit i neonacisté z Německa. Odpůrci pochodu ale tvrdí, že je to jen záminka k připomenutí si 120. výročí narození Adolfa Hitlera.

Ústecký primátor Jan Kubata při vzpomínkové akci řekl, že vinu za bombardování města nelze svalovat na nikoho jiného než na nacistické Německo. Dodal, že s hromadnými útoky na města nezačali spojenci, ale Němci při útocích na Anglii. Podle něho byl útok spojeneckých bombardérů na Ústí nad Labem legitimní, protože zdejší železniční uzel sloužil k přepravě německých vojsk.

Nepojede MHD, obchody zůstanou zavřené

Sobotní pochod zkomplikuje život obyvatelům města - od půl čtvrté totiž přestane jezdit veškerá MHD, někteří podnikatelé zavřou své obchody a neodehraje se dokonce i divadelní představení. „Nemůžeme vyloučit, že k nějakým výtržnostem dojde,“ řekl ve Studiu ČT24 primátor Kubata. Podle něj je na každý ze tří pochodů přihlášeno kolem tří stovek účastníků. V blízké Krupce na Teplicku je na sobotu rovněž naplánována sešlost extremistů - shromáždění tam ohlásila Dělnická strana. Po skončení této akce by se radikálové mohli přesunout právě do Ústí. V tomto smyslu varoval Kubatu i ministr vnitra v demisi Ivan Langer.

Kubata radí lidem, aby z města pokud možno odjeli na nějaký výlet, a pokud přesto zůstanou, pak by se rozhodně neměli pohybovat v trasách pochodu. Akce podobného typu lze většinou obtížně zakázat - ústecká radnice se tak snažila učinit i v tomto případě, soud dal ale za pravdu svolavatelům, a pochodu tak nic nebrání. Primátor si myslí, že na vině je jednak shromažďovací zákon, který je už dvacet let starý, a jednak se ho extremisté naučili dobře obcházet. Na druhou stranu omezení svobody projevu je podle něj těžké, protože to bylo nejdůležitější, co si Češi vybojovali. „Technické úpravy v legislativě jsou nutné,“ myslí si Kubata. Politolog Miroslav Mareš se domnívá, že by se mohla prodloužit třídenní lhůta, kdy může radnice pochod od doby jeho ohlášení zakázat. V diskusi ve Studiu ČT24 vyslovil domněnku, že současná ekonomická krize může napomáhat vzrůstající podpoře extremismu. Oblibu tohoto směru některými jedinci si Mareš vysvětluje tím, že jim dodává pocit elit a uplatnění, kterého by třeba jinak ve společnosti nedosáhli. Mareš se zároveň obává úspěchu Dělnické strany v červnových volbách do Evropského parlamentu. To by totiž znamenalo pro parlamentní i mimoparlamentní krajní pravicovou scénu výrazný impuls.

Podle publikace Dějiny města Ústí nad Labem bylo při náletech amerického letectva 17. a 19. dubna 1945 ve městě zcela zničeno 165 domů, těžce poškozeno 65, středně 85 a lehce přes 500 objektů. Podle Kaisera bylo Ústí nad Labem po Plzni a Kralupech nad Vltavou třetím nejvíce bombardovaným městem v Česku.