Šnajdr: Rušení poplatků dopadne na vážně nemocné

Praha - Na rušení regulačních poplatků doplatí podle prvního náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra vážně nemocní lidé, protože zdravotní pojišťovny nebudou mít dost peněz na drahou péči v centrech. Bez regulace začnou lidé zase chodit k lékaři s drobnostmi, a odčerpají tak zbytečně peníze ze zdravotnického rozpočtu. Šnajdr tím reagoval na informaci, že poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath údajně získal 101 hlasů pro rušení poplatků většině pacientů.

101 hlasů pro rušení poplatků jsou podle Šnajdra hlasy „pro destrukci a destabilizaci“ českého zdravotnictví. „Vrátíme se k principu, který zavedl David Rath jako ministr v roce 2005 a 2006, kdy zdravotnická zařízení měla limitováno, kolik lidí mohou léčit. Zase začneme rozpočítávat pacienty, kdo bude mít to štěstí, že se k péči dostane, a kdo už to štěstí mít nebude, protože na něj nebudou peníze,“ varoval Šnajdr.

Marek Šnajdr:

„Musíme si jasně říci, zda chceme falešnou paralenovou solidaritu, nebo pro vážně a těžce nemocné špičkovou moderní péči bez omezení a včas. Bez peněz to nikdo neumí, kdyby to David Rath dokázal, získal by Nobelovu cenu z ekonomie zdravotnictví. Nevšiml jsem si, že by se okolní evropské země jezdily k němu učit.“

Rath chce zrušit regulační poplatky pro většinu lidí včetně dětí, sociálně slabých, nepracujících důchodců a zdravotně postižených občanů. Kromě 97 poslanců ČSSD a KSČM mají podpořit návrh nezařazené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková (dříve SZ), lidovec Ludvík Hovorka a nezařazený poslanec Evžen Snítilý (dříve ČSSD).

Za loňský rok, kdy lidé začali hradit regulační poplatky u lékaře, v nemocnici, na pohotovosti a v lékárně se vybralo pět miliard korun. Dalších pět miliard se ušetřilo tím, že kleslo zneužívání péče a lidé si levné léky kupovali. Ušetřené peníze dostala centra na léčbu rakoviny, roztroušené sklerózy či traumacentra.

O rušení poplatků by měla sněmovna rozhodnout na schůzi, která začne 28. dubna. Rath navrhne, aby vedle nepracujících důchodců a dětí žádné poplatky neplatili sociálně slabí lidé s příjmy do dvojnásobku životního minima a zdravotně postižení. Děti, nepracující důchodci a zdravotně postižení lidé platí přes polovinu poplatků.