Po výbuchu jsou dva vojáci zpět u jednotky, třetí je těžce raněn

Kábul/Praha - Stav težce zraněného českého vojáka, jehož vůz najel včera v Afghánistánu na minu, je stabilizovaný. Utrpěl těžké poranění levé nohy. Další dva vojáci, kteří byli minou zasaženi, se po lékařském ošetření vrátili zpátky ke své jednotce. Řekla to dnes mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

„Těžce zraněný voják byl dnes ráno při vědomí a jeho stav je stabilizovaný,“ řekla Růžičková. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek už v pátek nařídil převoz do České republiky, jakmile to zdravotní stav dovolí. O transportu zatím lékaři a velitelé nerozhodli. Dva další vojáci, kteří jsou zpět u jednotky, mají po nehodě pohmožděniny a oděrky.

Vojenské terénní vozidlo, v němž trojice jela, najelo na výbušné zařízení. Nehoda se stala asi tři kilometry od základny Shank, kde je umístěn český Provinční rekonstrukční tým (PRT), v němž působí i civilní pracovníci.

Naposledy byli tři čeští vojáci zraněni počátkem listopadu loňského roku poté, co jejich vozidlo najelo na podomácku vyrobené výbušné zařízení. Sedm vojáků se zranilo na počátku října, když se kolona dostala do nepřátelské palby. Loni přišli v Afghánistánu o život už dva čeští vojáci, předloni zahynul jeden.

Češi v Lógaru pomáhají vzdělávat malé Afghánce

Český rekonstrukční tým v afghánské provincii Lógar během jednoho roku postavil, opravuje nebo ještě buduje školy celkem pro 12 tisíc dětí. Jde o projekty za 40 milionů korun. V Afghánistánu i přes zahraniční pomoc stále chybí školy i učitelé, proto tady do základní školy chodilo pouze 30 procent dospělých lidí.

V chlapecké škole ve vesnici Pakcha Bešana v provincii Lógar se například denně učí 150 afghánských chlapců. Vypadá to tady jako ve středověku. Chlapce od 7 do 9 let učí jen tři učitelé, škola má jediné vybavení - tabuli. Kantoři se snaží děti naučit číst, psát a počítat, ve výuce samozřejmě nechybí náboženství.