Neonacisté prošli Krupkou bez vážnějších incidentů

Krupka (Teplicko) - Zhruba 40 členů takzvaných ochranných sborů krajně pravicové Dělnické strany (DS) se dnes vydalo na pochod Krupkou na Teplicku. V ulici Karla Čapka se jim postavila asi stovka Romů, k nimž se přidalo i několik antifašistů. Akci přihlíželi místní obyvatelé, někteří z nich sympatizovali s jednou, jiní zase s druhou stranou. Pochod se obešel bez vážnějších incidentů, obě skupiny od sebe oddělila policie.

Členové takzvaných ochranných sborů se na pochod Krupkou vydali po 13:00, zpět k nádraží zamířili za doprovodu policie kolem 16:15. Akce vyvrcholila u obchodního komplexu Delta, kde přednesl svůj projev místopředseda DS Petr Kotáb.

Podle vedení strany chtějí neonacisté monitorovat situaci v Krupce kvůli údajným opakovaným žádostem místních občanů, kteří jsou prý ohrožováni nepřizpůsobivými občany. Dnešní akci předcházel incident, při němž byli podle policie zadrženi dva lidé kvůli výtržnostem. Podle mluvčí teplické policie Ilony Novotné policie při incidentu také zabavila nože a další zbraně. Kotáb řekl, že se asi 30 lidí pokusilo napadnout členy DS, policie prý ale střetu zabránila.

Mezi odpůrci Dělnické strany se na chvíli objevil i odstupující ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb, který s lidmi rozmlouval. Mimo jiné označil za nebezpečnou „eskalaci xenofobie“.