Romové by si přáli vlastní volby

Praha - Romové by si rádi zvolili svoji vlastní reprezentaci. Ta by měla na základě legitimního mandátu prosazovat zájmy svých voličů na vládní úrovni. České zákony však zatím samostatné menšinové volby neumožňují. Romské organizace teď chtějí společně se státní správou najít cestu, jak takové volby uskutečnit.

„Koneckonců nám to vyčítají i politické strany a obecní úřady, že v Česku Romové nemají svou reprezentaci,“ řekl romský koordinátor pro Středočeský kraj Cyril Koky. V Česku již v 90. letech působila reprezentace Romská občanská iniciativa. Její cesta do vysoké politiky ale ztroskotala na malé volební podpoře.


Šanci teď romské organizace vidí ve vlastních volbách. Základním kamenem zatím nebude politická strana, ale Asociace romských občanských iniciativ Evropy. Ta bude sdružovat organizace, které budou chtít pracovat a vystupovat společně. Asociace chce v každém kraji nasadit na kandidátku pět osobností. „Romská reprezentace se může při svých vyjednáváních opřít o třicet až sto tisíc hlasů a to už je nějaká síla. To je vůle lidu, kterou musí každá vláda akceptovat,“ prohlásil vedoucí sociálního odboru Prahy 14 David Beňák.

Romské volby by se měly uskutečnít do tří let. Jsou možné dvě varianty - přímá účast v obecních volbách či menšinové volby. Ty už platí například v Chorvatsku, Rumunsku nebo Maďarsku. Národnostním menšinám tam zákon za určitých podmínek zajišťuje přímou účast v parlamentu nebo možnost volit si samosprávy.