Tanečníci a muzikanti vedli Prahou pochod proti antisemitismu

Praha - Asi dvě stovky lidí dnes v Praze v rámci Pochodu dobré vůle vyjadřují nesouhlas s rasismem a antisemitismem. Pochod se ve 14:00 vydal ze Staroměstského náměstí a směřoval přes židovskou čtvrť na Malou Stranu. V čele šli tanečníci a muzikanti, kteří měli na celou trasu připravena krátká alegorická vystoupení vyjadřující boj dobra se zlem. Vyvrcholení vystoupení proběhlo před pražským Rudolfinem, odkud průvod doslova dotančil do Valdštejnské zahrady. Akce proti antisemitismu připomínají Jom ha-šoa, den vzpomínání na oběti holokaustu, který letos dle židovského kalendáře připadá na 21. duben.

Přibližně v 15:00 začalo ve Valdštejnské jízdárně shromáždění nazvané Všichni jsme lidi, na kterém mimo jiné vystoupili pamětníci holokaustu. Měla by být také zveřejněna výzva Stop antisemitismu a neonacismu a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus přednese zprávu o projevech antisemitismu v ČR v loňském roce.

Pochod i setkání jsou součástí akce Evropa proti antisemitismu a neonacismu, která vyvrcholí 21. dubna na pražském náměstí Míru. V roce 1943 začalo 19. dubna povstání ve varšavském ghettu, při kterém padlo nebo bylo umučeno jednotkami SS na 56 tisíc lidí.

Podle odborníků i zástupců židovských komunit nejsou antisemitské projevy v Česku tak výrazné jako v některých jiných evropských zemích. Neonacisté se ale často ozývají i tady, ke svým projevům často využívají výročí spojená s vůdčími osobami nacistického Německa. V sobotu večer pochodovalo Ústím nad Labem několik set pravicových extremistů. Pochod měl připomenout oběti spojeneckého bombardování města, konal se však dva dny před 120. výročím narození Adolfa Hitlera.