Odborníci: Extremisté jsou sebevědomější a víc inklinují k násilí

Praha - Odborníci, kteří se zabývají extremismem, varují: příznivci krajní pravice se chovají čím dál sebevědoměji a také se častěji uchylují k násilí. Za důkaz považují četné pochody ulicemi tuzemských měst, které radnice většinou nedokážou překazit. Zastupitelé si zase stěžují na bezzubé zákony. V květnu čekají extremistické akce Prahu, Brno nebo Přerov. Do Česka se o víkendu také chystá bývalý přední člen rasistického hnutí Ku Klux Klan David Duke. Chce uspořádat několik přednášek. Jeden student mu už na univerzitě zamluvil učebnu.

I když pochod radnice nejdřív nepovolí, extremisté jsou nakonec v ulicích legálně, jako například v sobotu v Ústí nad Labem. Město sice pochod zakáže, organizátoři ale podají odvolání a soud jim dá za pravdu. Protože, jak tvrdí odborníci, radnice často zákaz neodůvodní tak, jak by měla. Místo obav z útoku chce průvod zrušit třeba kvůli dopravě. „Klasifikoval bych to jako špatnou koordinaci radnic, špatnou koordinaci ministerstva vnitra, klasifikoval bych to jako neschopnost,“ myslí si odborník na extremismus František Valeš z Českého helsinského výboru.

Opačným postupem je, že radnice pochod povolí. Třeba jako v Přerově, kde pochod přerostl začátkem měsíce v hromadnou bitku. To ale odborníci vidí jako nebezpečnou strategii, která v důsledku legitimizuje způsob extremistického počínání. Radnice se ale brání, že často nevědí, kdo za pochodem stojí, a proto ho nemůžou rušit. Šarvátky navíc vznikají někdy až po skončení ohlášené akce.

Exvůdce Ku Klux Klanu míří do Česka

Někdejší vůdce rasistického hnutí Ku Klux Klan David Duke má koncem týdne vystoupit se třemi přednáškami v Česku. V pátek a v sobotu se má představit v Praze a v neděli v Brně. Dukeho kroky v Česku bude pozorně sledovat i policie. Pražskou přednášku sice Fakulta humanitních studií zrušila z obavy kvůli jejímu zneužití k jiným než výukovým problémům, i tak je možné, že by tady mohl šířit rasovou nenávist. To, že se Duke mohl dostat na akademickou půdu, odsoudil i ministr pro lidská práva v demisi Michael Kocáb. „Jsou čím dál tím víc nehorázní, chtějí být co nejvíc vidět, vědí, že jsou prakticky beztrestní,“ komentuje to Valeš. Dukeho návštěva Česka se nelíbí ministru vnitra v demisi Ivanu Langrovi (ODS). „Příjezd pana Davida Duka do České republiky nevítám a důrazně varuji, že české zákony platí i pro cizince. Zároveň nevěřím tomu, že by tomuto člověku lidé u nás popřávali příliš sluchu,“ uvedl Langer v prohlášení.

Někdejší vůdce rasistického hnutí Ku Klux Klan David Duke
Zdroj: ČT24