Dnes začaly přijímací zkoušky na střední školy

Praha - Dnes začaly přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia. Hlásí se na ně asi 120 tisíc žáků, volných míst je přitom na většině středních škol víc než přihlášených žáků. Proto asi 42 procent škol vůbec nebude pořádat přijímací zkoušku. Větší poptávka než nabídka je jen na víceletých gymnáziích. Letos si také mohli žáci nově podat tři přihlášky místo jedné, školy se proto obávají velké administrativní zátěže.

Podle kritiků může vést nový systém přihlášek k tomu, že pokud se například v malém městě se třemi středními školami přihlásí všechny děti na všechny tři školy, v prvním kole se dostanou ti nejlepší všude a zbytek nikam. Tak by prý ani po dvou kolech nemusely být naplněny školy, které mají o žáky zájem.

Přestože mohou školy pořádat zkoušky až do května, mnoho jich vypsalo termíny na 22. a 24. dubna. V tyto dny se konají zkoušky ve školách, které přijímají na základě testů společnosti Scio.

Školy, které zkoušky nepořádají, už tento týden rozešlou uchazečům rozhodnutí o přijetí či nepřijetí. Pokud se žák dostane na vysněnou školu, musí jejímu řediteli do pěti dnů odeslat zápisový lístek, čímž potvrdí svůj výběr školy. Pokud žák není přijat, může zkusit druhé kolo zkoušek. Přijatí studenti ale mohou své rozhodnutí změnit a zápisový lístkek odevzdat na jinou školu třeba až na konci srpna, školy tak do poslední chvíle nebudou vědět, kolik budou mít v září žáků.  

Ministerstvo školství o problémech ví, změnu ale zatím neplánuje. Legislativní proces prý trvá tak dlouho, že ministerstvo nemá standardní cestou možnost prosadit změnu už pro příští rok. Ředitelé středních škol se ale po zkušenostech s letošním příjímacím řízením přesto chtějí na ministerstvo se žádostí o změnu obrátit, popř. rovnou na poslance. Možnost výběru ze tří škol totiž v původním návrhu ministerstva školství nebyla, do zákona ji zařadila poslanecká sněmovna.  

Výuka ve škole
Zdroj: ČT24