Na vítkovský útok zareaguje protest proti extremismu

Vítkov (Opavsko) - Vyšetřování hasičů potvrdilo, že požár domku romské rodiny ve Vítkově byl zapálen úmyslně. V troskách domu hasiči našli tři ohniska požáru. Výsledky expertiz látek, které se na místě našly, by hasiči mohli mít k dispozici příští týden. Policie nyní řeší, kdo za útokem stál a zda jednal s rasovým motivem. Dvouletá holčička, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla, zůstává stále v kritickém stavu. V souvislosti s útokem chystají na neděli 3. května některé neziskové a romské organizace protest proti narůstajícímu extremismu. Na dopadení viníků útoku navíc vypsaly odměnu 50 tisíc korun.

Protest, který připravují romské organizace, má mít podle informací redaktora ČT Richarda Samka dvojí charakter. Morální stránku akce má naplnit finanční sbírka na pomoc postižené rodině. „Vítěžek půjde na zajištění bydlení a následné léčení,“ řekl ČT jeden z organizátorů demonstrací a místopředseda vládní rady pro záležitosti romské komunity Ivan Veselý. Druhou stránkou má být protest proti narůstajícímu extremismu, který míří právě především do romských lokalit.

Kumar Vishwanathan:

„Myslím, že hodně lidí, nejen Romové, ale i majorita, je zneklidněna nárůstem extremismu… My ale musíme ukázat těm nebezpečným silám, že tady není prostor pro jejich řádění.“

Protest by se měl odehrát nejméně v 15 českých městech v neděli 3. května. Podle organizátorů půjde o takzvanou řetězovou demonstraci. Mítinky se uskuteční například v Praze, Plzni, Pardubicích, Ostravě, Brně, Litvínově a Náchodě. Všude odstartují v 16:00.

Ve Vítkově už ze strachu z dalšího útoku vytvořli místní domobranu. „Máme doma sekery a mačety, co se dá,“ uvedl jeden z obyvatel Vítkova. Romští představitelé ale takovou formu obrany odmítají. Hlídky vítají, ale pouze neozbrojené a takové, které budou spolupracovat s policií. „Nepřejeme si tu vyhrocení situace, jde zejména o uklidnění rodin,“ řekl ČT člen Rady vlády pro romské záležitosti Cyril Koky.