Přes hrozící protesty nevznikne chrudimský obchvat asi ani za rok

Chrudim – Po patnácti letech odkládání se zřejmě opět odloží stavba obchvatu Chrudimi. Že se letos začne stavět, slíbil loni tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček. Podle nynějšího ministra Petra Bendla ale na obchvat chybějí peníze. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek sice tvrdí, že řešení dopravní situace v Chrudimi je pro region klíčové, ale podle všeho bude odklad stavby dlouhodobý. Málokdo věří tomu, že by se začalo stavět byť příští rok, podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Kupky je začátek stavby v roce 2010 optimistickou variantou. Odklad stavby se nelíbí Chrudimským, kteří chystají protesty.

„Všechno nasvědčuje tomu, že se všechny podobné stavby mají přibrzdit. To znamená – letos nerealizovat,“ řekl o chrudimském obchvatu starosta Chrudimi Jan Čechlovský. Zatímco vedení města nemůže se situací nic udělat, protože vláda zatím řeší jiné problémy, občané Chrudimi se chtějí obchvatu domoci aktivními protesty.

Podle Pavla Pavlíčka ze sdružení Chrudimští patrioti budou nespokojení lidé pomalu kontinuálně přecházet přes přechod. Obchvat by podle nich měl začít vznikat již letos.

Jejich naděje ovšem tlumí ministerstvo dopravy, které nemá peníze. „Podle optimistických předpokladů, pokud se letos podaří dokončit veškerou přípravu stavby, by se v příštím roce mohlo začít stavět,“ řekl mluvčí ministerstva Martin Kupka.