Podle Šlachty se ÚOOZ šetření mafie ve státní správě nevyhýbá

Praha - Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta v pořadu Interview ČT24 dnes vyvrátil spekulace o tom, že útvar se pod jeho vedením zaměřuje na méně závažnou trestnou činnost jako je automobilová kriminalita, místo aby se zaměřil na prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Tím se mj. zabývala i tzv. Kubiceho zpráva pojmenovaná podle Šlachtova předchůdce Jana Kubiceho, která někdejšího ředitele ÚOOZ nakonec stála křeslo. Šlachta rovněž připustil, že i nadále dochází k prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Bližší informace odmítl uvést.

Odmítl i obvinění, že záměrně vytěžuje podřízené na šetřeních automobilové kriminality, aby nedošlo k odhalování vazeb státu a podsvětí. ÚOOZ má totiž nově vytvořené oddělení na tuto trestnou činnost. „Odbor nebyl v žádném případě postaven z dosud funkčních odborů. Je to nový odbor, stejně noví jsou tamní kolegové. Nemůžete chtít po člověku, který se zaměřuje na padělání, aby začal dělat autokriminalitu,“ podotknul Šlachta.

Dodal, že ÚOOZ není jediným orgánem, který se na organizovaný zločin ve státní správě zaměřuje. Vedle něj funguje ještě Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK).

Interview ČT24

Šlachta čelí kritice i za nedostatek detektivů. Spolu s ředitelem Janem Kubicem po sněmovních volbách v roce 2006 odešlo z útvaru 111 ze 450 detektivů a dodnes jich chybí 103. Podle Kubiceho tím ÚOOZ nenávratně přišel o řadu informací a kontaktů.  „Některé věci jsou nevratné, ÚOOZ ztratil paměť. Lidé, kteří sledovali souvislosti organizovaného zločinu od 90. let, skončili. Jedna etapa organizovaného zločinu končí nevyšetřena,“ řekl před nedávnem Kubice. To Šlachta odmítá.

Současný ředitel také řekl, že útvar pod jeho vedením funguje velice dobře. „Lidé zde nadstandardně pracují a je vidět, že útvar má své pevné opatření. Dokládá to i kauza cizojazyčných mafií. Navíc více komunikujeme se státními zástupci a snažíme se být jeden tým,“ řekl Šlachta.

Jan Kubice
Zdroj: ČT24