Senátoři podají ústavní stížnost na náhubkový zákon po příští schůzi

Praha - Senátoři napříč politickým spektrem v čele s místopředsedou horní komory Petrem Pithartem hodlají podat ústavní stížnost na takzvaný náhubkový zákon. Návrh je už připraven a na příští schůzi, která se koná 6. a 7. května, se pro něj budou sbírat podpisy, kterých je potřeba alespoň 17. Pak stížnost poputuje k Ústavnímu soudu. Nová pravidla zveřejňování určitých informací platí od 1. dubna.

Skupina senátorů chce, aby Ústavní soud zrušil sedm ustanovení, která se týkají tří zákonů. Mají také věcné připomínky, a to na zvýšení ochrany veřejných činitelů (teď není možné zveřejňovat informace z policejních odposlechů) a navrhují zrušit zákaz zveřejňování informací o podezřelých a obviněných během trestního řízení včetně peněžní sankce nebo hrozby vězení. „Údělem politika je, když se na tu cestu dá, aby byl připraven vší pátrací drzosti novinářů. Musí to snést a nemůže se takto dopředu chránit,“ prohlásil Pithart.

„Ta novela ale není o politicích. Měli jsme tady tolik případů, kdy někdo byl podezřelý z něčeho, za čtrnáct dní se jeho vyšetřování zastavilo, ale on už má díky zveřejnění napořád cejch,“ kontruje předseda Ústavně-právního výboru a předkladatel novely Marek Benda.

Senátorům také vadí způsob, jakým takzvaný náhubkový zákon vznikl - k tomu došlo komplexním pozměňovacím návrhem, který neprochází standardním legislativním procesem. Zákonodárci totiž pouze novelizovali trestní řád.

V zákoně navrhují senátoři ponechat v souladu s původní vládní předlohou pouze zákaz zveřejnění osobních údajů obětí zločinů. Nadále má platit zejména v případě dětí a mladistvých. U dospělých se zákaz vztahuje například na oběti kuplířství nebo násilných trestných činů. „jsme přesvědčeni, že dochází k porušování Listiny práv a svobob v článku 17. Nejvíce nám vadí porušení práva na informace. Evokuje to cenzuru v dávno minulých dobách,“ uvedla senátorka z klubu Otevřené demokracie Soňa Paukrtová.

Senátní návrh
Zdroj: ČT24