Kocáb chce zřídit další „NERV“ - proti nástupu extremismu

Praha - Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb chce zřídit konferenci odborníků, která by hledala vhodná řešení konfliktů souvisejících se vzrůstajícím extremismem a protiromskými náladami. Inspiroval se u Národní ekonomické rady, ve které odborníci hledají východisko z ekonomické krize. „Jeden z nástrojů, který bych chtěl ještě v posledních 14 dnech v ministerské funkci zavést, je, aby se objevila i pozitivní hlasitá a kvalifikovaná diskuse o této otázce,“ řekl Kocáb na zasedání integrované platformy pro začleňování Romů, jež se koná v rámci českého předsednictví EU.

Ministr chce založit stálou konferenci složenou z politiků, Romů a předních intelektuálů z řady oborů, například sociologů, teologů, psychologů, politologů a historiků; neměli by v ní chybět ani právníci a zástupci médií a židovské komunity. „Slibuji si od toho, že by tato konference zasedala k aktuálním problémům a generovala filozofická a státoprávní stanoviska tak kvalitně, aby alespoň podstatnou částí veřejnosti byla přijata,“ prohlásil Kocáb.

Zástupcům Romů se Kocábův nápad líbí

Některým zástupcům Romů se Kocábova idea líbí, považují ji však jen za jednu z možných cest k řešení situace. „Myslím si, že filozofická názorová platforma, která by navíc mohla v případě extremistických útoků nebo jiných podobných situací vysílat nějaký signál do společnosti a dlouhodoběji ovlivňovat veřejné mínění, je geniální nápad,“ uvedla předsedkyně sdružení Romea Jarmila Balážová.

„Být dneska proromský, znamená v České republice z hlediska přízně voličů být velice nepopulární.“

Miroslav Dvořák z Poradny pro občanství/občanská a lidská práva

Kromě toho by však v regionech měly vznikat operativní skupinky odborníků, kteří by byli schopni v případě konfliktů pracovat v jednotlivých městech, například jako mediátoři. Angažovat by se měli i politici, kteří by měli odmítnout jak názory neonacistů, tak politiku některých radnic, které vyhlásily nulovou toleranci vůči nepřizpůsobivým občanům. „V případě že nejedná legitimní zvolená politická reprezentace a neřeší tento problém, tak místo ní jedná Dělnická strana,“ vysvětluje Miroslav Dvořák z Poradny pro občanství/občanská a lidská práva.

Protiromské nálady v Česku rostou

Vztah většinové společnosti k romské menšině je právě teď v Česku zvlášť aktuální. V posledních měsících výrazně vzrostly aktivity extremistů namířené právě proti Romům. O víkendu dosud neznámí pachatelé podnikli žhářský útok na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku, při kterém byli popáleni tři lidé. Dvouletá holčička utrpěla popáleniny na většině těla a bojuje v nemocnici o život. Policie dnes potvrdila, že požár způsobili žháři třemi zápalnými láhvemi.

Rostoucí aktivity pravicových extremistů vedou Romy ke snaze zřídit ochranné hlídky, které by ve spolupráci s policií monitorovaly demonstrace pravicových radikálů. Romští aktivisté plánují na začátek května řadu demonstrací v mnoha městech Česka a žádají politiky, aby počínání extremistů jasně odsoudili. "Chtěl bych vyzvat všechny slušné lidi, kterým vadí, že odsud Romové odcházejí, aby sledovali stránky občanského sdružení Romea a zapojili se do protestů," uvedl Vojtech Lavička ze skupiny Gipsy.cz.