Summit EU-Japonsko povede Klaus, přizve Fischera

Praha - Summit EU-Japonsko 4. května v Praze bude řídit prezident Václav Klaus. Na pracovní oběd bude přizván také designovaný premiér Jan Fischer. Obavu z toho, že schůzku s japonskými představiteli povede Klaus, vyjádřil nedávno ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík (SZ). Na setkání by se totiž mělo hovořit mimo jiné o klimatických změnách a systému emisních povolenek; Klaus je celosvětově znám jako popírač klimatických změn.

Summitu v takzvaném trojkovém formátu se za unii zúčastní předseda Evropské komise José Barroso a vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, Japonsko zastoupí premiér Taró Aso.

K přizvání Fischera na summit premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) řekl, že to byl on, kdo chtěl Fischerovi postupně předávat funkci, takže mu prý Klaus „nemusí radit“. „Jsem v tomto premiérském schizmatu nakloněn ke kompromisu, nebránil bych se ani přizvat Fischera na summit Východního partnerství. Diskusi ale budu moderovat já,“ prohlásil. Topolánek chce Fischerovi detailně předat evropsku agendu, zejména neoficiální, která není v žádných dokumentech. „České předsednictví EU je pokažené, protože jsme kvůli pádu vlády ztratili kredit. Bude to vidět i na summitu Východního partnerství. Apeloval jsem na kolegy, aby tento summit nepodceňovali,“ dodal Topolánek.

Summit EU-Japonsko by se měl zabývat také vzájemnými obchodními otázkami ve světle světové finanční krize. Summit EU-Japonsko bude jednou z akcí českého předsednictví, které povede hlava českého státu. Klaus se chystá řídit i summit EU-Rusko či EU-Korea.

Prahu čeká ještě summit EU a postsovětských zemí 

Projekt Východního partnerství se šesti postsovětskými zeměmi je významnou diplomatickou iniciativou českého předsednictví EU. Má nabídnout zintenzivnění spolupráce s Ukrajinou, Moldavskem, Běloruskem, Gruzií, Arménií a Ázerbájdžánem. Summit EU a těchto zemí se v Praze uskuteční 6. května, těsně před odchodem vlády Mirka Topolánka z funkce.

Bursík v polovině dubna po neformálním zasedání ministrů životního prostředí v Praze uvedl, že silně pochybuje o tom, že se bude Klaus aktivně zajímat například o to, který ze střednědobých cílů v boji se změnami klimatu si Japonsko zvolí. „Tím strategickým cílem je držet pana prezidenta stran tohoto tématu co nejdále,“ řekl tehdy Bursík. Bursík již dříve hovořil o tom, že podle něho prezident Klaus oslabuje pozici ČR při vyjednávání o klimatu. Vystupuje prý s nesprávnými a lživými informacemi a s bizarními názory.