Vláda v demisi zřejmě schválí nový občanský zákoník

Praha - Ministr spravedlnosti v demisi Jiří Pospíšil (ODS) předloží na pondělním zasedání vládě ke schválení nový občanský zákoník. Očekává se, že kabinet ještě normu, která se dotýká každodenního života všech lidí, pošle do sněmovny. Výhrady k novému zákoníku již projevila opozice i KDU-ČSL. Pospíšil je připraven, pokud bude zvolen v říjnových parlamentních volbách, prosazovat nadále zákoník ve sněmovně.

„Počítám s tím, že bude zahájena diskuse v Parlamentu. Doufám, že se na ní budu moci, coby poslanec, podílet, protože to považuji za své dítě,“ uvedl odstupující ministr.

Jeho úřad tvořil kodex 8 let. Norma upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Nahrazuje podle ministerstva již nevyhovující normu z roku 1964, která byla od pádu komunismu již více než čtyřicetkrát novelizována.

Člen sněmovního ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD)Pospíšilovu normu kritzuje: „Tento zákoník kromě toho, že je nemoderní… je především nesrozumitelný.“

Také někteří soudci považují zákoník za příliš podrobný a nově zaváděné termíny by podle nich mohly přinést problémy. „Ten starý zákoník je sice z roku 1964, ale vlastně tím novým se vracíme spíše někam ke starému občanskému zákoníku obecnému z roku 1811,“ řekl předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

  • Nový občanský zákoník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/621/62015.jpg
  • Tomáš Lichovník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/813/81296.jpg
Vydáno pod