Vichr připomíná loňskou Emmu, v pondělí bude ještě hůře

Liberec/Kladno/Jihlava - Na Liberecku zuří vichřice, na Vysočině dosáhl vítr síly orkánu. Klátí stromy a shazuje elektrické vedení. Hasiči, kteří dnešní počasí srovnávají s loňskou vichřicí Emma, doporučují lidem, aby vůbec nevycházeli ven ani nejezdili autem. Meteorologové navíc varují, že konkrétně na Vysočině a na horách na severu republiky se v pondělí situace ještě zhorší. Silný vítr ovšem přidělal práci také středočeským hasičům. Zasahovat kvůli němu již museli na Mladoboleslavsku, Kolínsku a Kutnohorsku.

„Stromy padají tak hodně, že to připomíná loňskou vichřici Emma. V silném větru se také rychle šíří požáry,“ informovala krajská mluvčí Hasičského záchranného sboru Iva Michalíčková. Řadu požárů má přitom podle ní na svědomí spadlé elektrické vedení. Na Semilsku již hasiči likvidovali šest menších požárů. V Liberci pod Dračí slují plameny zachvátily dva hektary louky.

Několik padajících stromů zasáhlo i automobily. „Nejhorší situace je na Liberecku a na Semilsku, nejklidnější na Českolipsku,“ dodala Michalíčková. Zatím podle ní ale nejsou žádné zprávy o tom, že by si vichřice do 14:30 vyžádala oběti nebo zranění.

Na Vysočině naměřili orkán

Vítr na Vysočině dnes dosahoval síly orkánu, v nárazech skoro 120 kilometrů v hodině. Hasiči kvůli němu zasahovali ve zhruba 40 případech. Pomáhali odstraňovat uvolněné plechy a střešní krytiny a také stromy a větve, které bránily provozu na silnicích. V Polné na Jihlavsku spadl strom na zaparkovaný osobní automobil.

Vítr řádí i ve středních Čechách a na jihu Moravy

Vítr a padající stromy zaměstnávají i středočeské hasiče. Stejně jako jejich liberečtí kolegové ale zatím nezaznamenali žádné zranění ani úmrtí. Zatím vyjížděli hlavně k nalomeným nebo zlomeným stromům, které bránily provozu na silnicích. „Dopoledne jsme zaregistrovali asi osm událostí, zejména na severovýchodě kraje a zčásti i na jihovýchodě, například na Mladoboleslavsku, Kolínsku a Kutnohorsku,“ uvedl operační důstojník středočeského hasičského záchranného sboru.

Zvýšený počet zásahů hlásí také jihomoravští hasiči. "Zvýšený počet zásahů máme hlášen ze všech částí kraje. Kromě spadaných
větví jsou to i lokální požáry travních porostů," oznámili.

Varování meteorologů před silným větrem platí až do úterního večera také pro kraje Vysočina, Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.

Odklízení stromu ze silnice
Zdroj: ČT24