Rüdiger Grube bude od května novým šéfem DB

Berlín – Dosavadní manažer automobilky Daimler Rüdiger Grube bude od 1. května novým generálním ředitelem Německých drah (DB). Potvrdily se tak spekulace, které zněly již od rezignace dosavadního ředitele Harmuta Mehdorna. Do čela firmy, která je podobně jako České dráhy akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví státu, zvolila Grubeho dozorčí rada na svém mimořádném zasedání v Essenu. Sedmapadesátiletý manažer vystřídá Hartmuta Mehdorna, který v březnu oznámil, že 30. dubna v čele DB skončí. O zvolení nového ředitele informovaly DB v tiskové zprávě.

„Těším se na novou práci. Se svými spolupracovníky chci pokračovat v úspěšném směřování DB,“ vyjádřil se Grube po svém zvolení.

V čele společnosti se bude muset nejprve vypořádat s aférou, která stála místo Mehdorna. Odboráři, kteří s vedením drah vedli vleklé spory, ho obvinili, že je nechal sledovat a kontroloval i jejich e-mailové schránky.

Německé dráhy jsou největším železničním dopravcem v Německu. Vlastní 92 procent akcií nákladního dopravce Railion a jejich dceřiné firmy DB Fernverkehr a DB Regio zajišťují dálkovou, resp. regionální dopravu na většině tratí. Přestože především v regionální dopravě mají v Německu stále větší slovo soukromníci, DB zajišťuje největší část výkonů i v této oblasti. V dálkové dopravě má na území Spolkové republiky Německo pouze mizivou konkurenci. DB spravují prostřednictvím dceřiné společnosti DB Netz i železniční infrastrukturu, podle zákona ale musí bez obstrukcí pustit na koleje i konkurenční dopravce.