V armádě 90 extremistů není, tvrdí ministerstvo

Praha - Podle ministerstva obrany není v české armádě devadesát sympatizantů extremismu, jak tvrdí ministr pro lidská práva v demisi Michael Kocáb (za SZ). Ministr to prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce. Podle mluvčího resortu Andreje Čírtka uchazeči o práci v armádě procházejí řadou testů. Pokud by se prokázaly sympatie k extremismu, vojáci odejdou ještě ve zkušební době.

Kocáb v neděli v OVM prohlásil, že mezi vojáky je až 90 sympatizantů neonacismu; fanoušci extremistů jsou podle něho i v řadách policie. „Tento údaj musí vysvětlit jeho zdroj. Ministryně obrany zavedla celou řadu opatření, aby bylo pronikání extremistů do armády zamezeno,“ poznamenal Čírtek.

Ministerstvo také zdůraznilo, že pravicový extremismus není něco, co by vznikalo přímo v armádě. Vláda už v roce 2003 uložila Vojenskému zpravodajství, aby případné projevy extremismu v armádě sledovalo. K činnosti konkrétních osob má prý podrobné poznatky. Nejznámější je případ vojáka původně z dělostřeleckého oddílu v Pardubicích, který byl kvůli své podpoře pravicovým hnutím vyšetřován už od roku 2007. Armádu měl ale definitivně opustit až letos v březnu.

Vojáci ve snaze bránit se přijímání extremisticky orientovaných lidí do služebního poměru například rozšířili čestné prohlášení uchazeče o práci o bod, kde uvádí, že není členem nebo sympatizantem hnutí, sdružení či skupiny, jejichž konání vede ke xenofobii či rasové nenávisti. Zájemci o práci v armádě jsou nyní podrobeni rozšířenému psychologickému vyšetření se zaměřením dotazníku právě na případnou podporu podobných hnutí.

Armáda také úzce spolupracuje s vojenskou kontrarozvědkou a ministerstvem spravedlnosti ve snaze získat co nejrychleji informace o soudních rozhodnutích.