Ve středních Čechách žáci a studenti jízdné platit nebudou

Praha - Středočeský kraj vypsal soutěž na zhotovení žákovských průkazů a grafických označení na autobusy kvůli zavedení jízdného pro žáky a studenty zdarma. Předpokládaná cena je 125 000 korun včetně daně z přidané hodnoty. Novinářům to řekl hejtman David Rath (ČSSD). Kraj nechá vyrobit 50 000 průkazů a 1500 cedulí s nápisem ŽJ (žákovské jízdné). Pro snazší orientaci by měly být připevněny na autobusech, které budou moci žáci využít.

Doprava do škol zdarma je jako předvolební slib ČSSD zohledněna v rozpočtu kraje. Měla by se týkat žáků a studentů od 6 do 19 let. Podle kraje by školáci a studenti měli mít cestování zdarma každý den s výjimkou letních a vánočních prázdnin. V návrhu rozpočtu se počítá se 60 miliony korun na autobusy a dalšími 25 miliony na vlaky.

Opozice z řad ODS toto opatření kritizuje. Tvrdí, že určitá spoluúčast v dopravě je užitečná, protože si lidé pak těchto služeb váží. Rathův předchůdce v čele úřadu Petr Bendl (ODS) dříve řekl, že návrh ČSSD rozděluje všem stejně bez ohledu na to, kdo pomoc skutečně potřebuje.