Fischerův kabinet předloží sněmovně Parkanové plán misí

Praha - Úřednický kabinet Jana Fischera bude zákonodárcům předkládat návrh působení českých vojáků v zahraničí v roce 2010. Po dnešním jednání s Fischerem to novinářům řekla ministryně obrany v demisi Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Obrana se letos rozhodla předložit návrh na podobu misí v příštím roce už v prvním pololetí letošního roku poté, co se schvalováním stejného dokumentu pro letošní rok u poslanců neočekávaně narazila.


„Bude na Fischerově vládě, aby se jí podařilo předložit materiál a přesvědčit zákonodárce o tom, že je skutečně nutné tu věc neodkládat na podzim,“ poznamenala Parkanová. Připomněla, že v říjnu Českou republiku čekají předčasné parlamentní volby a po nich - i v souvislosti se sestavováním nové vlády - bude na konci roku už jen málo času.

Problém podle ní není v deklarovaném apolitickém charakteru Fischerovy vlády, protože o misích budou mít poslední slovo obě komory českého Parlamentu. „Zásadní parametry kontinuity naší zahraniční a bezpečnostní politiky, tedy i parametry návrhu vyslání vojáků do zahraničních misí jsou něco, co by nemělo podléhat žádným politickým turbulencím,“ podotkla.

Designovaný premiér ještě podobu svého kabinetu nezveřejnil, jeho jednání s končícími ministry i jejich pravděpodobnými nástupci navrženými politickými stranami jsou ale zřejmě u konce. V úterý by se měl Fischer setkat s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a v nejbližší době i s dalšími lídry politických stran. Jeho vláda se má chopit moci 8. května.

U Fischera se dnes zastavili také Svoboda a Gandalovič

Fischer se dnes sešel také s ministrem pro místní rozvoj v demisi Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL) a jejich jednání podle ministra bylo „bez konfliktů“. Přesto Svoboda Fischerovi zopakoval výhrady své strany ke způsobu vytvoření nové vlády. „Nám vadí scénář. Nemáme nic proti personálnímu složení vlády nebo proti panu premiérovi Fischerovi,“ uvedl Svoboda. Nová vláda podle něj bude nepolitická jen zdánlivě. Přímý vliv na ní prý totiž bude mít ODS i ČSSD. Svobodovi vadí i návrh na zkrácení volebního období nynější sněmovny. „To se dít nemá. To se podle mě nesmí dělat, protože nemůže platit, že pro všechny platí pravidla a pro nás jeden den ne,“ poznamenal.

Nejdelší čas dnes u designovaného premiéra strávil odstupující ministr zemědělství Petr Gandalovič. Fischera prý seznamoval s rozsáhlou agendou svého úřadu, řekl novinářům. Za prioritu pro svého nástupce Jakuba Šebestu Gandalovič označil zejména organizaci neformálního zasedání rady ministrů zemědělství, které se uskuteční na přelomu května a června v Brně a mělo by řešit zejména budoucnost společné zemědělské politiky EU, což je podle Gandaloviče politicky velmi třaskavé téma: „V zemích jako Francie nebo Itálie by zemědělci byli samozřejmě nejraději, kdyby vše zůstalo při starém a pokud možno se vyplácely ještě větší dotace než doposud.“

  • Vlasta Parkanová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/120/12000.jpg
  • Petr Gandalovič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/812/81158.jpg