Barták k SOG: Naši vojáci nejsou zbabělci

Praha - Armáda ČR čelí v posledních dnech skandálu ohledně elitní jednotky speciálních operací Vojenské policie SOG, která působí v Afghánistánu. Vojáci například údajně opustili v boji britské kolegy. To ale odmítá první náměstek ministryně obrany a kandidát na ministra obrany Martin Barták, který byl dnes hostem Interview ČT24. „Že by čeští vojáci opustili své britské nebo jiné kolegy, tak tomu nebylo,“ uvedl Barták, který také prozradil, že je připraven přijmout post příštího ministra obrany.

Většina informací o selháních jednotky SOG, které se objevily v médiích, není podle Bartáka důvěryhodná. „Já naše vojáky nepovažuji za zbabělce. Byl bych velmi nerad, kdyby to vedlo k tomu, že se bude plošně očerňovat naše armáda,“ řekl. Armáda ČR má podle něj totiž obecně v zahraničních misích a především v Afghánistánu velmi dobré jméno.

„Mrzí mě, že se tady pere špinavé prádlo na veřejnosti. Otázkou je, jak špinavé je,“ uvedl dále Barták, který pouze potvrdil, že v jednotce existovaly nesrovnalosti ohledně řízení operace a nasazení jednotky. K případnému řešení situace se zatím nechce vyjadřovat s tím, že raději počká na výsledek šetření.

Podle předběžných závěrů šetření inspekce ministryně obrany jednotka SOG nefungovala část mise tak, jak by měla, její práci také ovlivňovaly špatné vztahy a negativně se projevovalo slabší vedení. „Nemůžeme předjímat výsledky šetření inspekce, ale jsme připraveni vyvodit z nich patřičné důsledky včetně personálních opatření,“ informoval mluvčí Vojenské policie Jan Čermák.

Deník Mladá fronta Dnes minulý týden přinesl informace, že čeští vojáci opustili v boji své britské kolegy, a publikoval informaci, že ostřelovači jednotky jednali na vlastní pěst ve snaze dosáhnout „zářezu na pažbě“, tedy bojového zásahu nepřítele. Členové SOG následně zveřejnili prohlášení, podle kterého mají důvodné podezření, že jsou sledováni pracovníky vojenské kontrarozvědky a informace o jejich údajných prohřešcích v  Afghánistánu jsou součástí kampaně, která má za úkol zdiskreditovat důvody existence jednotky.

„Budu-li osloven, tak funkci ministra přijmu“

Mezitím designovaný premiér Jana Fischer sestavuje vládu. Na místo ministra obrany pravděpodobně zamíří právě Martin Barták, zatím první náměstek ministryně obrany. „Budu-li osloven, tak tuto funkci přijmu,“ potvrdil Barták, který ve svém možném jmenování vidí především zachování kontinuity resortu. V druhém pololetí jsou podle Bartáka prioritami ministerstva stabilizovat resort v nesnadné finanční situaci, dostát našim závazkům v zahraničních misích.

Jenže odstupující ministryni Vlastě Parkanové se nepodařilo udržet úroveň rozpočtu resortu, který se letos snížil na 1,35 procenta HDP, zatímco v lednu 2007 se rovnal téměř 1,6 procentům HDP. „Jsem přesvědčen, že paní ministryni Parkanové se podařilo zachovat chod resortu tak, jak je maximálně možné,“ myslí si Barták. Podle něj patří ČR ve srovnání s ostatními členskými zeměmi NATO ve výdajích na obranu k průměru a rozmezí 1,3 až 1,4 procent HDP je přijatelné.

Například Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu, ale už dříve uvedl, že snižování rozpočtu ministerstva je problematické. „Že se paní ministryni nepodařilo prosadit udržení úrovně rozpočtu, na který bylo před dvěma lety ministerstvo nastartováno, to je problém. Má to dopady na rozvoj celého resortu,“ řekl Šedivý.

Schválit mise na více let by bylo zajímavé

Druhým úkolem kromě udržení rozpočtu je příprava zahraničních misí na příští rok. „Jsme připraveni předložit kvalitní návrh,“ řekl Barták, který doufá, že se počty vojáků budou pohybovat na velmi podobných číslech jako letos.

Schválení zahraničních misí pro letošní rok ve sněmovně několik měsíců blokovali sociální demokraté a je pravděpodobně, že se mise nyní pokusí ořezat. „Mnohé země schvalují mise na více než na jeden rok, což by pro nás bylo zajímavé, ale v současné politické situaci to není úplně možné,“ uvažuje Barták.

Vojáci v Afghánistánu
Zdroj: ČT24