Prezidentská kancelář neporušila náhubkový zákon

Praha - Prezidentská kancelář neporušila tzv. náhubkový zákon, když zveřejnila jméno muže zraněného při žhářském útoku ve Vítkově, kterému Václav Klaus přerušil výkon trestu. Rozhodl tak Úřad na ochranu osobních údajů, který ke stejnému závěru došel i v případě ministra Michaela Kocába, který uvedl křestní jméno popálené holčičky z Vítkova.

„Úřad pro ochranu osobních údajů dospěl k závěru, že tisková zpráva o rozhodnutí prezidenta republiky, zveřejněná na webových stránkách Pražského hradu 23. dubna, o přerušení výkonu trestu není v rozporu s právními předpisy. Na jejím základě nelze jmenovanou osobu identifikovat jako oběť trestného činu,“ oznámila mluvčí úřadu na ochranu soukromí Hana Štěpánková.    

Podobnými důvody hájil postup prezidentské kanceláře již dříve i mluvčí prezidenta Radim Ochvat. „My jsme sice zveřejnili jméno dotyčné osoby, ale pouze ve vztahu k okamžitému přerušení výkonu trestu odnětí svobody dotyčné osoby, nikoli ve vztahu k nějakému aktu, k činu, k ničemu, co se stalo,“ uvedl již dříve mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Podle rozhodnutí statika se musí vyhořelý dům strhnout

Trosku rodinného domu ve Vítkově, který před jedenácti dny zapálili neznámí žháři, zkontroloval dopoledne statik. Podle jeho rozhodnutí se musí trosky domu zbourat, místo je totiž životu nebezpečné a demolice je jediným řešením. Bourání by podle pracovníků pracovního úřadu mělo začít do 14 dní a bude stát asi 100 až 250 tisíc korun. Demolici by měli hradit původní vlastníci objektu, ti ale žijí v Německu a pět ze šesti už je v důchodovém věku. Dům získali loni u vyškovského soudu v dědickém řízení. Podle pracovníků stavebního úřadu ve Vítkově majitelé patrně ani neví, že jejich dědictví vyhořelo. V troskách domu zůstal nebezpečný odpad, který se bude muset rovněž odstranit.

Odpoledne se bude případem zabývat také městká rada Vítkova, starosta chce její členy seznámit se současným stavem spáleniště. Jedná se však o soukromý majetek, rada tak může začít jednat, až kdyby stavební úřad nařídil městu nějaké kroky. Podle starosty je pravděpodobné, že demolici zaplatí město a náklady pak bude po dědicích vymáhat. Rada také bude řešit bydlení postižené rodiny, která zatím bydlí v azylovém domě.

Vyhořelý dům ve Vítkově
Zdroj: ČT24