Příbuzní čtyř obětí nehody u Nažidel mají dostat odškodné 800 000

Praha - Příbuzní čtyř obětí tragické nehody autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku z roku 2003 mají dostat od provozovatele cestovní kanceláře Vlna Eduarda Knappa odškodnění v celkové výši 800 000 korun. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud. V odvolacím jednání tak potvrdil výši částky, kterou v únoru 2008 určil plzeňský krajský soud. Manželé při tragédii přišli o své blízké, mimo jiné o dvě děti. Dnešní rozhodnutí je pravomocné.

Nehoda se stala 8. března 2003. Autobus směřující z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic vjel do protisměru, převrátil se na bok a spadl z asi sedmimetrového srázu. Střecha se při pádu zcela odtrhla. Na místě zahynulo 17 osob, další dva lidé zemřeli po převozu do nemocnice. Dvacátý člověk zemřel na následky havárie později. Autobus převážel převážně mladé lidi z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, vraceli se z Alp. Pobyt v Rakousku, ze kterého se autobus s cestujícími vracel, organizovala CK Vlna.

Manželé se odškodnění domáhali žalobou, ztrátou svých nejbližších podle ní utrpěli nemajetkovou újmu a zásah do svých práv na ochranu osobnosti. Předsedkyně odvolacího senátu Romana Vostrejšová dnes uvedla, že se vrchní soud ztotožnil s verdiktem plzeňského soudu v tom, že Knapp je odpovědný za zásah do osobnostních práv manželů.

Úmrtí zasáhlo práva příbuzných

Úmrtím jejich blízkých byla podle Vostrejšové zasažena jejich práva „zcela výrazným způsobem“. Šlo podle ní například o právo na to, aby měli svou rodinu, nebo aby viděli vyrůstat své děti. „Trvá to tak strašně dlouho, že už tam není ani ta úleva,“ postesknul si pozůstalý Josef Pudil.

Odvolací senát prvoinstanční verdikt částečně upravil, například v tom, kolik má Knapp oběma zaplatit jako náhradu nákladů za řízení. Zatímco plzeňský soud určil celkovou částku na téměř 120 000 korun, podle odvolacího soudu má Knapp každému z manželů zaplatit zhruba 42 500 korun.

Pudilovi nejsou první, kterým majitel cestovní kanceláře Vlna musí zaplatit. Dál ale trvá na své nevině. Cestující prý byli kvůli sporům rozděleni do dvou skupin, jedna v havarovaném autobuse neměla být, druhá neměla cestovní smlouvu. Rozsudek Vrchního soudu je ale pravomocný. Za mřížemi stále zůstává řidič autobusu. Soud mu nařídil osm let a žádost o propuštění po polovině trestu zamítl.

Při nehodě autobusu u Nažidel 8. března 2003 zahynulo 19 lidí na místě, 20. člověk zemřel na následky havárie později, 26 lidí bylo zraněno.
Zdroj: ČT24