Fischer předal Klausovi seznam ministrů, je na něm Janota i Kovářová

Praha - Ministrem financí v úřednické vládě Jana Fischera nakonec přece jen bude dosavadní náměstek ministra financí Eduard Janota. Designovanému předsedovi vlády to dnes oznámil premiér v demisi Mirek Topolánek. Miroslava Kopicová dostala nabídku od designovaného premiéra Jana Fischera na post ministryně školství do letní překlenovací vlády a přijala ji. Ministryní spravedlnosti v překlenovací vládě bude dosavadní šéfka Justiční akademie Daniela Kovářová. Fischer má tedy svůj kabinet kompletní. Seznam personálních nominací do překlenovací vlády předal po druhé hodině odpolední na Hradě prezidentu Václavu Klausovi.

„Myslím, že tím byl učiněn poslední krok k tomu, aby bylo možné ukončit tuto zvláštní mezidobu… stavu naprosto nežádoucího a naprosto nevhodného. Já věřím, že … osmého, ve sváteční den vítězství, bude možné jmenovat vládu podle návrhu, který mi pan premiér přinesl,“ konstatoval prezident Klaus.

Eduard Janota, který ještě včera nominaci odmítal, dnes vyjádřil souhlas. S Janotou nemá problém ani Jan Fischer. Ještě včera odpoledne Topolánek poté, co Janota nechtěl do nové vlády, začal prosazovat dosavadního ministra financí Miroslava Kalouska, pro což se vyslovil v interview ČT24 i sám Janota. „Já jsem do poslední chvíle věřil, že na tento post je nejlepší a že jej dostane pan ministr Kalousek. Dělal jsem pro to vše a nechtěl jsem komplikovat situaci,“ vysvětlil ČT své váhání Eduard Janota. S touto alternativou však odmítla souhlasit sociální demokracie.

„Jsem rád, že se nám podařilo přesvědčit Eduarda Janotu, pokládám to za velmi dobré řešení. Dostali jsme se ve spirále možná k řešení, které jsme mohli navrhnout hned. Ale mám pocit, že jsme měli právo projít tím procesem hledání,“ komentoval Janotovo jmenování premiér v demisi Mirek Topolánek.

Také předseda ČSSD Jiří Paroubek vyjádřil spokojenost s Janotovým jménem v čele rezortu financí. „Jsem rád, že celá věc je uzavřena, pan Janota je výborný a loajální státní úředník, myslím, že je to výborná volba,“ řekl pro ČT šéf ČSSD.

S Tomášem Uvírou, prvním nominovaným na ministra financí, nesouhlasil Jan Fischer, a proto vybral svého kandidáta. Po nedělním jednání dal ale Topolánkovi druhou šanci. Ten po Janotově odmítnutí navrhl staronového správce státní kasy Kalouska. Jeho jméno se ale ukázalo být neprůchodné.

„Kalousek je jedním ze symbolů odcházející vlády a nedávalo by logiku, abychom vládě vyjádřili nedůvěru a pak abychom jednomu z jejích dvou klíčových mužů umožnili pokračovat v nové vládě,“ komentoval ve večerní relaci ČT Události, komentáře Kalouskovu osobnost Jiří Paroubek.

Janota prosazoval Kalouska:

Eduard Janota včera nominaci odmítl, protože se domnívá, že nejlepší osobou pro tento post je právě sociálními demokraty odmítaný Miroslav Kalousek: „Myslím, že Kalousek je jednoznačně tou nejlepší osobou v situaci turbulencí a krizí,“ řekl Janota v Interview ČT24.

Jasná jsou i další jména

Jan Fischer dnes potvrdil i další jména. Ministrem pro lidská práva má zůstat Michael Kocáb a ministrem životního prostředí se má stát úředník z evropských struktur Ladislav Miko. „I s těmito jmény Fischer souhlasí,“ uvedl k oběma nominacím jeho mluvčí Roman Prorok. Kocáb by se tak mohl stát jediným ministrem končící Topolánkovy vlády, který bude ve vládní funkci pokračovat. Ministerstvo průmyslu a obchodu by měl vést Vladimír Tošovský.

Miroslava Kopicová dnes premiéru Fischerovi kývla na nabídku usednout do křesla ministryně školství v letní překlenovací vládě. Ministryní spravedlnosti v překlenovací vládě Jana Fischera bude dosavadní šéfka Justiční akademie Daniela Kovářová. „Pan premiér mi zavolal, nabídl mi účast ve vládě a já jsem řekla ano,“ potvrdila Kovářová své jméno na seznamu nových ministrů.

Jan Fischer oficiálně potvrdil jména svého kabinetu dnes odpoledne, vláda je tedy kompletní. Designovaný premiér přitom připustil, že každodenní součástí práce ministrů-úředníků bude spolupráce s politiky. „Mechanismy ladíme, samozřejmě mezi ně bude patřit i setkávání s šéfy politických stran,“ řekl novinářům Fischer.

Oficiální seznam členů nové vlády: