Schválení předčasných voleb je ve sněmovně nadosah

Praha - Sněmovna je už jen krůček od schválení ústavního zákona o zkrácení svého současného funkčního období a vypsání předčasných voleb - ty by se měly konat nejpozději v pátek 9. a v sobotu 10. října. Poslanci dnes normu poslali do závěrečného schválení, v předloze navrhli pouze upravit zkrácení některých volebních termínů. Ke schvalování se mají sejít příští týden.

Úpravy mají zaručit, že budou správně seřazeny lhůty na předložení a registraci kandidátních listin a vytištění hlasovacích lístků. Stát by se tak mělo nejpozději 13 dní před začátkem voleb, nejpozději tedy 26. září.

V souvislosti s tím dnes Benda navrhl o tři dny odložit také start prezentace volebních seskupení v České televizi a v Českém rozhlase tak, aby se do ní mohla zapojit všechna zaregistrovaná volební seskupení. Podle volebního zákona mají kandidující seskupení celkem 14 hodin na svou prezentaci jak ve veřejnoprávní televizi, tak v rozhlase veřejné služby.

Předloha podobně jako téměř totožný zákon z roku 1998, který byl schválen po pádu poslední vlády Václava Klause, zkracuje i další lhůty pro vypsání a organizaci voleb. Nejzazším termínem pro předložení kandidátních listin by měla být středa 26. srpna.