Premiér Fischer oficiálně potvrdil seznam ministrů

Praha - Designovaný premiér Jan Fischer potvrdil definitivní sestavu ministrů, se kterou bude vést zemi do předčasných voleb v říjnu. Nejdelší jednání vedl o obsazení funkcí ministra financí a ministra spravedlnosti. Finance povede dosavadní náměstek Eduard Janota, spravedlnost ředitelka Justiční akademie Daniela Kovářová. Vládu podle příslibu jmenuje v pátek 8. května prezident Václav Klaus.

„Jsem rád, že končíme poměrně dlouhé období sestavování vlády a že pátečním jmenováním se bude moci kabinet plnohodnotně ujmout své funkce,“ uvedl Fischer s předpokladem, že prezident Václav Klaus v pátek podle dohody jmenuje překlenovací vládu.

Premiér Jan Fischer o komplikovaném sestavování vlády:

„Kdyby vždycky člověk na začátku věděl, jak to bude probíhat a jak budou věci končit, byli bychom všichni šťastni.“

Období sestavování vlády zhodnotil designovaný premiér Jan Fischer za komplikované. „Jakkoli to období bylo náročné, tak si myslím, že jsme vyšli s respektováním půdorysu, na kterém ta vláda vznikla. To znamená politické dohody na místech, na kterých já jsem považoval za nutné provést korekce… Já jsem nyní s těmi návrhy spokojen,“ uvedl Fischer a zdůraznil, že měl při svém rozhodování dostatek informací.

Vizitky nových ministrů

Fischer novinářům také řekl, že bude komunikovat především se stranami, na základě jejichž dohody vláda vznikla, i když nevylučuje i debatu s dalšími parlamentními stranami, tedy KDU-ČSL a KSČM.

Předseda ČSSD vyměnil podporu Kocábovi za Kalouskův mandát

Podle Jiřího Paroubka je jméno Michaela Kocába na místě ministra pro lidská práva kompromisem, k němuž dospěli lídři zúčastněných politických stran a premiér Jan Fischer. „Pokud jsou ta jména tak, jak jsme se dohodli, to znamená, není tam pan Kalousek, pak je celá věc jasná,“ potvrdil ve Studiu ČT24 souhlas s Fischerovým seznamem Paroubek.

Jiří Paroubek o sestavování vlády:

Podle Paroubka bude nyní důležitá komunikace ministrů překlenovací vlády s reprezentanty politických stran. „Myslím si, že tady dost záleží na členech Fischerovy vlády, jak budou schopni navázat kontakt s jednotlivými stranami a hovořit s nimi o zákonech, které budou chtít projednávat,“ zdůraznil šéf sociálních demokratů.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24