Soud potrestal útok radikálů veřejnými pracemi

Brno - Tři muži, kteří v noci po pátečním pochodu radikálů v Brně poničili a pomočili policejní auto, potrestal Městský soud v Brně veřejně prospěšnými pracemi. Musejí také uhradit několikatisícovou škodu. Soud případ rozhodl ve zkráceném řízení. Policisté a státní zástupci poslali ve zkráceném řízení k soudu také další tři lidi, které podezírají z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů.

Jedenačtyřicetiletý muž, jeho osmnáctiletý syn a dvaatřicetiletý známý se podle policie účastnili páteční akce na náměstí Svobody. V noci se ale do města vrátili a zaútočili na prázdné policejní auto zaparkované v Orlí ulici. Poškodili například stěrače a zrcátka a vůz pomočili. Otec a syn dostali za výtržnictví a poškozování cizí věci shodně 250 hodin veřejně prospěšných prací. Třetímu pachateli soud vyměřil 400 hodin.

Další tři obvinění muži měli na oděvu zakázané symboly a motivy. Soudce Michal Kabelík se rozhodl svolat hlavní líčení na červen. Soud podle něj potřebuje získat informace o případných předchozích trestech extremistů. Všichni jsou již propuštěni na svobodu.