Poslanci podpořili otisky v pasech dětí i elektronické spisy

Praha - Děti budou mít otisky prstů v cestovních pasech až od šesti let. Některé státy tuto povinnost zavádějí už pro tříleté děti, předpisy EU ale jednotnou věkovou hranici neurčují. Návrh dnes schválila Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení. Vládní návrh zákona o certifikaci veřejných dokladů s biometrickými údaji nyní posoudí Senát, případně ho dostane k podpisu prezident. Sněmovna rovněž přijala vládní novelu zákona o archivnictví, podle níž budou moci úřady vést část spisů v elektronické podobě namísto současné papírové formy. Oba zákony začnou kvůli zpoždění platit dnem vyhlášení.

Ministr vnitra v demisi Ivan Langer už dříve ujistil, že navrhovaný zákon o certifikaci dokladů neumožňuje vytvoření databáze pořizovaných biometrických údajů. Má naopak vést k vyššímu stupni jejich ochrany i bezpečnosti samotných cestovních dokladů.

Otisky prstů mají zajistit jednoznačnou identifikaci držitele průkazu a zabránit případnému zneužití dokladu. Biometrické údaje by měly být podle evropských předpisů v budoucnu zavedeny také do pobytových karet cizinců. Navrhovaná pravidla jsou proto podle Langera obecná a mají se týkat všech typů dokladů s biometrickými údaji, byť se nyní týkají jen pasů, aby nebylo nutné předkládat dílčí novely.

Vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Elektronické spisy jsou prý úsporné

Sociální demokraté s novelou zákona o archivnictví nesouhlasili, vedle poslanců vládních stran ale předlohu podpořili komunisté. Pro hlasovalo celkem 108 poslanců, proti 52. Předloha počítá s účinností od 1. července, zapojení obcí bude ale zatím dobrovolné. Ostrý start se pak plánuje od listopadu.

Digitální dokumenty, které úřad či soud obdrží prostřednictvím své datové schránky či podatelny, budou dál distribuovány v elektronické podobě a stanou se součástí elektronických spisů. „Zákon o archivnictví zpřesňuje platnost normy, která nebyla měněna po několik let a současně technicky upravuje jednu část e-governmentu, a to jsou datové schránky, zpřesňuje některé definice,“ řekl novinářům ministr Langer.

„Já vám ty dobré úmysly nevěřím,“

prohlásil David Rath na adresu ministra Langra při projednávání novely zákona o archivnictví.

Podle Davida Ratha (ČSSD) kraje a obce spíše neušetří. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek obvinil Langra z tunelování. Jediný, kdo podle ČSSD na projektu vydělá, je prý Česká pošta. Pošta si prý bude moci monopolně určit cenu za odesílání elektronických dokumentů.

Langer naopak obvinil poslance ČSSD z neznalosti a neochoty diskutovat. Podle něj není pravda, že pošta může svévolně nastavovat cenu, regulovat ji má ministerstvo financí. Poslanec Jaroslav Krupka (ODS) upozornil na to, že poslanci, kteří dnes návrh kritizovali, se v minulosti nezapojovali do debat o podrobnostech návrhu. Neúčastnili se podle něj ani množství konferencí a seminářů, které seznamovaly obce a města se systémem.