Českobudějovický magistrát vymyslel novou značku pro cyklisty

České Budějovice – Ve dvou ulicích v centru Českých Budějovic se lidé setkají s neobvyklými dopravními značkami kázajícími: Cyklisto, veď kolo! Stojí přitom krátce za začátkem cyklistických stezek. Radnice se tak rozhodla vyhovět žádostem restauratérů, kteří si chtějí na zakázané cyklostezce v Mlýnské a Panské ulici postavit předzahrádky. Zároveň se na cyklisty v Českých Budějovicích zaměřila policie, která kontroluje, dodržují-li lidé na kolech pravidla provozu na pozemních komunikacích.

Nový zákaz cyklisté zatím nedodržují. Lidé se shodují na tom, že je špatně viditelný a jeho smysl navíc pochybný. „V Budějovicích je nadbytek značek, některé značky jsou nesmyslné a tuto značku je možné mezi ně zařadit,“ uvedl Karel Pražák ze Sdružení majitelů historických domů.

Podle primátora Českých Budějovic Františka Jelena nepůsobí značka žádné velké komplikace, zakázaný úsek se totiž dá objet.

Policisté, kteří se v jihočeské metropoli zaměřili na cyklisty, se zatím příliš nezajímají o to, zda v zakázané zóně sesedají, přesto již desítky lidí pokutovali. „Problémy máme například na přechodech pro chodce, na chodnících a v jednosměrných ulicích,“ uvedla mluvčí Městské policie České Budějovice Kateřina Schusterová.

Představitelé magistrátu rozhodně odmítají, že by cyklisty hodlali jakkoli dál omezovat. Podle městských analýz využívá kolo jako dopravní prostředek v Českých Budějovicích více než dvanáct procent obyvatel.