Dopravu v Praze dnes v noci omezí přeprava historického letadla

Praha – Automobilovou dopravu v hlavním městě v noci na čtvrtek omezí přeprava repliky vojenského historického letadla z kbelského letiště do Dejvic. Informoval o tom Roman Posád z agentury Hera, která přepravu zajišťuje. Podle Posáda se bude jednat o poměrně náročnou akci, letadlo má totiž rozpětí křídel 6,6 metru. Akce začne o půlnoci a měla by trvat zhruba dvě hodiny.

Nákladní auto s dvoumístným dvouplošníkem pojede z kbelského letiště po trase Mladoboleslavská, Kbelská, Průmyslová, poté bude pokračovat přes Jižní spojku na Barrandovský most a pražský okruh a dále ulicemi Evropská, Vítězné náměstí, Československé armády a Dejvická. Při přepravě budou asistovat čtyři doprovodná vozidla a dvě policejní vozidla.

„Když si uvědomíme, že jeden jízdní pruh má zhruba 2,5 metru, dá se očekávat, že například na Jižní spojce zabereme tři pruhy,“ řekl Posád. Nejnáročnější bude podle něj posledních 100 metrů, kde ulice nejsou tak široké.

Letadlo, které se původně vyrábělo ve 30. letech 20. století, bude hlavním exponátem oslav, které se budou konat u příležitosti 64. výročí osvobození. Ty se uskuteční v pátek od 11:00 do 20:00 na Evropské ulici, v noci z pátku na sobotu se pak letadlo bude přepravovat zase po stejné trase zpět. Během oslav si budou moci lidé prohlédnout i další historickou vojenskou techniku, automobily, motocykly i střelné zbraně.