Vláda jednala naposled, večírek proběhl dříve

Praha - Odstupující vláda Mirka Topolánka zasedala naposled, a to netradičně ve sněmovně. Jednání probíhalo v pracovním duchu, ministři rozhodli například o navýšení tarifních platů sester v nemocnicích. Stoupnout by jim měly od července o 15 procent. Současně vláda schválila novelu týkající se vzdělávání sester, obhajovat v Parlamentu ji ale bude už nová vláda.

Průměrná měsíční mzda všeobecné sestry byla loni přes 22 000 korun. Navýšení by mělo přinést každé sestře u lůžka v průměru 2500 korun. Filipiová chce změnou zajistit sestrám lepší podmínky pro práci tak, aby neodcházely za jinou prací. Už nyní jich totiž chybí více než 6000.

Návrh opatření už nicméně ocenila předsedkyně České asociace sester a nástupkyně Filipiové v překlenovací vládě Jana Fischera Dana Jurásková. „Navržená opatření okamžitě zastaví odliv sester a zajistí kvalitu péče pro pacienty,“ uvedla už dříve.

Vstup Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Večírek na rozloučenou proběhl v pondělí

Už v pondělí uspořádal premiér Mirek Topolánek v Kramářově vile rozlučkový večírek odstupující vlády. Všem ministrům dal po třech proutcích svázaných trikolorou jako symbol svornosti končící trojkoalice. Navázal tak prý na staročeskou legendu, podle níž kníže Svatopluk nabádal své syny, aby vždy drželi pohromadě jako tři pruty, které lze zlomit jednotlivě, nikoliv však najednou.

Díky svornosti podle Topolánka trojkoalice dokázal kabinet i ve velice obtížných podmínkách prosadit za více než dva roky nejzásadnější reformy od devadesátých let, úspěšně vést EU a čelit dopadům finanční krize. Ministři odstupujícímu premiérovi věnovali dílo výtvarnice Adrieny Šimotové.