Odškodnění Čechů z Podkarpatské Rusi se vrací do sněmovny

Praha - Senát chce zpřesnit okruh českých občanů, kteří by měli mít nárok na odškodnění za nemovitý majetek, který museli nechat na území Podkarpatské Rusi v době kolem druhé světové války. Jeho ústavně-právní výbor proto vypracoval šest úprav návrhu zákona a vrátil ho zpět do sněmovny. Se zpřesněním nejasných částí souhlasila i předkladatelka zákona poslankyně Hana Orgoníková (ČSSD).

Lidé, kteří prokážou, že zanechali nemovitost na Podkarpatské Rusi, by podle navrženého zákona získali příspěvek do maximální výše dvou milionů korun. Majetek by se měl prokázat soupisem z roku 1947 nebo jiným dokládajícím prohlášením. Podle původního návrhu se mohli o peníze hlásit dosud žijící postižení nebo jejich manželé, manželky a děti. Senátoři ale upozornili na to, že by na odškodné měli mít nárok i jiní příbuzní podle dědického práva.

Kalousek návrh kritizoval

Právní oddělení Senátu společně s legislativci ze sněmovny připravilo pozměňující návrh, který zpřesňuje okruh možných žadatelů. Nově by se měla do zákona dostat i možnost opravného prostředku. Měla by se také lépe stanovit hodnota nemovitostí. Senát s ohledem na další projednávání navrhl posunout datum účinnosti.

Návrh již dříve kritizoval ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. Po jeho schválení Poslaneckou sněmovnou v březnu prohlásil, že je šťastný, že je ministrem v demisi. Podle něj by měl podobné škody řešit soud, nikoliv sněmovna.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24