Novopečení ministři odkrývají priority, peněz ale mnoho nedostanou

Praha - Nová úřednická vláda má za sebou první den v čele Česka i Evropy. Polovina ministrů, kteří již stačili převzít svoje resorty, už odhalila svoje plány, které chtějí realizovat během svého pětiměsíčního mandátu. Patří mezi ně dokončení privatizace ČSA, příprava státního rozpočtu nebo boj proti extremismu. Prioritou nejvyšší je pak dokončení českého předsednictví. Jednu věc však mají všechny resorty společné, a to šetření. Kvůli krizi jsou totiž v rozpočtu desetimiliardové díry.

Předsednictvím EU se zabývala vláda hned na svém prvním zasedání. V červnu čeká kabinet zasedání Evropské rady, a tak konečná podoba kabinetu zajímá celou Evropu. „Každé předsednictví je posuzováno podle červnové nebo prosincové evropské rady, které jsou vždy nejvýznamnější. To je i pro nás priorita, které budeme podřizovat všechno,“ uvedl novopečený ministr zahraničí Jan Kohout.

Peníze chtějí všichni, stát má do kapsy hluboko

Nová vláda startuje (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany, ale i další resorty přitom musí počítat s úsporami. Ministerstvo financí chce udržet schodek rozpočtu do 150 miliard korun. „To bude vyžadovat škrty v rozpočtu v řádu několika desítek miliard ve srovnání s rozpočtovým výhledem, který byl schválen na rok 2010,“ varoval ministr financí Eduard Janota. Také podle Fischera má být rozpočet na příští rok zdrženlivý a střídmý.

Za to už sklidil nelibou reakci od sociálních demokratů, kteří se obávají odsunutí šrotovného, nízkého růstu důchodů nebo zmrazení mezd státních zaměstnanců. Fischer si však nenechá od stranických sekretariátů diktovat, kde se má před volbami rozhazovat. Spíše musí ministři počítat s tím, že si budou muset o deset procent utáhnout opasky.

 Ministři prozrazují priority svých ministerstev

Nový ministr vnitra nastupuje s ideou zasadit se o zrušení extremistických stran. „Je to obtížné si myslet, že bychom zlikvidovali extremismus, ale nějaké kroky a reakce na to, co se kolem děje, bychom učinit mohli,“ uvedl šéf resortu Martin Pecina. Spory kolem národní knihovny nebo církevních restitucí čekají na nového ministra kultury Václava Riedelbaucha. Věnovat se prý chce také celkovému pojetí památkové péče. Ministerstvo životního prostředí se chce zase v rámci předsednictví zaměřit mimo jiné na téma klimatických změn, které se bude řešit v červnu na kodaňském summitu.

Nová vláda by měla také sestavit plán zahraničních misí na rok 2010. Bývalá ministryně Vlasta Parkanová popřála svému nástupci Martinu Bartákovi více pochopení ve sněmovně - právě tam se totiž zadrhly armádní plány na letošní mise. „Důležitou věcí je co nejlepší kvalita života, aby ta armáda byla ještě atraktivnější a vlastně vůbec atraktivní proto, aby do ní přicházeli další adepti,“ uvedl Barták.

Předtím, než reálně začne vládnout, čeká Fischerův kabinet ještě jeden důležitý krok - musí sepsat programové prohlášení a do třiceti dnů s ním požádat o důvěru poslaneckou sněmovnu.