Fischer je ochoten začít debatu o náhubkovém zákonu

Praha - Vláda by se měla zabývat takzvaným náhubkovým zákonem. Premiér Jan Fischer to řekl časopisu Respekt s tím, že zákon vidí jako problém a předloží ho vládě k projednání. Sporná norma zakazuje zveřejnění údajů, které by mohly vést ke zjištění totožnosti oběti mladší 18 let, u dospělých pak hlavně v případě násilných trestných činů. Sněmovna do ní navíc oproti původnímu návrhu přidala i zákaz zveřejňování informací z policejních odposlechů.

Šéfredaktoři několika českých médií, tištěných i elektronických, tento týden dopisem Fischera požádali o to, aby zvážil nápravu náhubkového zákona. „Neschovám ten společný dopis šéfredaktorů českých médií do šuplíku. Když ale budu mluvit osobně, tak některé věci jako problém v tom zákoně vnímám a rozhodně jsem ochoten zahájit o něm debatu. Vím, jaké vám dělá potíže, jak vy ho nazíráte,“ řekl premiér.

„Zákon představuje výrazný zásah do ústavně zaručeného práva občanů na svobodu projevu a svobodné šíření informací,“ napsali mimo jiné šéfredaktoři. Norma je podle nich ve srovnání s jinými demokratickými zeměmi bezprecedentní tím, že neuznává, že by zmíněné údaje mohly být publikovány ve veřejném zájmu. „Druhou zcela neobvyklou věcí je pak výše sankcí za jeho porušení - až pět lez vězení nepodmíněně a až pětimilionová pokuta,“ uvedli také.

Skupina senátorů připravila kvůli náhubkovému zákonu ústavní stížnost. Skupina poslanců zase předložila novelu, která připouští zveřejnění informací o obětech a odposleších ve veřejném zájmu. Zákon se dostal i na půdu Evropského parlamentu. Jeden z německých europoslanců kvůli náhubkovému zákonu interpeloval Evropskou komisi a Radu EU. Média proti tomuto předpisu od počátku protestují.