Prodloužený víkend si vyžádal sedm životů

Praha – Více lidí než před týdnem zahynulo na českých silnicích během druhého květnového prodlouženého víkendu. Za tři dny přišlo o život sedm lidí, čtyři z nich zemřeli v neděli. Další člověk zahynul na silnici ve čtvrtek, kdy se již řada lidí vydala na svátky. Těžké zranění při víkendových nehodách utrpělo 33 lidí, při čtvrtečních haváriích dalších jedenáct. Při nehodách, k nimž jeli policisté, byly nejčastějšími příčinami nesprávný způsob jízdy a nepřiměřená rychlost. Pod vlivem alkoholu bouralo o víkendu 66 řidičů.

Jedinou páteční smrtelnou nehodou byla havárie mladého motocyklisty u Hořic na Šumavě. Asi čtyřiadvacetiletý motorkář z Prachaticka dostal při projíždění zatáčky smyk a následně vylétl i se strojem přes příkop mimo vozovku. Těžkým zraněním i přes snahu záchranářů na místě podlehl. Podle policejní mluvčí Jany Kameníkové zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem.

V sobotu se staly dvě tragické nehody. K první došlo po páté hodině odpolední, kdy na silnici mezi Mnichovicemi a Všestary u Prahy zahynul řidič. Podle policejního mluvčího Pavla Truxy muž nezvládl řízení a sjel ze silnice. Ve voze jel sám.

Zhruba o dvě hodiny později zemřel spolujezdec v osobním autě u obce Olšovec na Přerovsku. Favorit, v němž sedělo šest lidí, narazil do stromu. Lehce se při havárii zranili také další cestující, z nichž jeden seděl na klíně přednímu spolujezdci. Řidič se podle policistů před nehodou dostatečně nevěnoval řízení, policisté mu navíc naměřili okolo jedné promile alkoholu v krvi.