Poslanci svedou boj o zdravotnické poplatky

Praha - Úterý se v Poslanecké sněmovně ponese v duchu boje o zdravotnické poplatky. Na dnešní odpoledne svolala sociální demokracie mimořádnou schůzi, na jejíž program zařadila dva návrhy na úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví. Aby byl tento program schválen, je nutné získat podporu nadpoloviční většiny přítomných poslanců, což by se ČSSD spolu s KSČM mohlo povést. Debatě o určitém omezení poplatků se totiž nebrání ani někteří zákonodárci z jiných stran. V případě, že program nebude schválen, vrátila by se sněmovna ke své řádné schůzi. Zde by poslanci měli rozhodnout mimo jiné o tom, zda přehlasují prezidentovo veto antidiskriminačního zákona.

Na dnešek si poslanci již v minulých týdnech nahlásili i třicítku jiných návrhů. Jde totiž o jeden z posledních jednacích dnů této schůze a funkční období sněmovny do říjnových předčasných voleb už se krátí.

Norma o poplatích se pravděpodobně dočká přepracování

Šance, že sociální demokracie a komunisté přispějí ke zrušení poplatků, se jeví jako velmi reálná. Je ale pravděpodobné, že Senát stejně jako v zimě sněmovně normu vrátí k přepracování. Tehdy se sněmovna dohodla spolu s tehdejší ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou (ODS) na zrušení některých poplatků pro děti a snížení ročního limitu pro děti a seniory. Úprava platí od dubna. „Pevně doufám, že tady (v Senátu) bude dostatek hlasů, abychom toto zrušení zamítli,“ uvedl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Sněmovna by k přehlasování stanoviska horní komory potřebovala získat alespoň 101 hlasů. Poslankyně a autorka jednoho z návrhů zákona na zrušení poplatků Soňa Marková v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce uvedla, že se potřebný počet pro úplné zrušení poplatků nakonec nemusí podařit najít. Zákonodárci se tak možná podle ní dohodnou na mírnější verzi, s níž by souhlasili i jiní poslanci.

Rath: Mám zajištěné hlasy pro výrazné omezení poplatků

Již v minulosti hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) prohlásil, že má zajištěné hlasy pro výrazné omezení poplatků. Kromě úplného zrušení tak má nachystanou pro poslance i kompromisní verzi. Šlo by podle něj o zrušení poplatků pro chudé, nepracující důchodce, zdravotně postižené, dárce orgánů a krve a pro děti. Kromě 97 poslanců ČSSD a KSČM chtějí údajně osvobození dětí a důchodců od poplatků podpořit i nezařazené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková (dříve SZ), lidovec Ludvík Hovorka a nezařazený poslanec Evžen Snítilý (dříve ČSSD).

Nová ministryně prosazuje zachování poplatků

Nová ministryně zdravotnictví Dana Jurásková přitom převzala funkci se slovy, že dojedná podporu protikrizovému balíčku ve zdravotnictví a zachová regulační poplatky v současné podobě. V poplatcích Jurásková vidí zásadní regulační prvek, který brání zneužívání zdravotní péče. Nejde podle ní ani tak o to, kolik peněz se z poplatků vybere, ale jaké jsou díky změně chování pacientů úspory, které pak jdou na úhradu drahé péče.

„Poplatky v každém případě ano, já teď budu bojovat za to, aby poplatky zůstaly v nynější podobě, protože pokud se systém bude dále změkčovat a bude se komplikovat, tak i regulační nástroj, největší profit z nich, je zásadně ohrožen,“ vysvětlila Jurásková.

Dana Jurásková nastoupila v roce 1987 do Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Nejdříve jako sestra, po 9 letech z ní byla náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči. Od letošního února pak Jurásková řídila Všeobecnou fakultní nemocnici, navíc je prezidentkou České asociace sester. Jurásková ale uvedla, že sestrám nadržovat nechce.

  • Soňa Marková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/84/8385.jpg
  • Dana Jurásková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/855/85488.jpg